Palijativna skrb-brinimo  zajedno

Palijativna skrb-brinimo zajedno

Veljko Đorđević

Marijana Braš

Lovorka Brajković

ISBN 9789531766777
Godina Izdanja 2014
Izdavač Medicinska naklada dostupno odmah
-5%
Cena na sajtu sa PDV-om: 3.439,95 din. 3.621,00 din. ušteda: 181,05 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Priručnik je ovo stalnog medicinskog usavršavanja, nastao kao zbirka nastavnih tekstova nakon održanog drugog poslijediplomskog tečaja prve kategorije pod nazivomOsnove palijativne medicine u Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u proljeće 2014. godine.

Glavna tema priručnika je multidisciplinarni pristup u palijativnoj medicini i palijativnoj skrbi.

U knjizi sudjeluje ukupno 123 autora iz Hrvatske, Italije, Austrije, Velike Britanije i SAD-a.

U prvom dijelu priručnika nalaze se stručni članci s osnovnim informacijama o palijativnoj medicini, oblikovanju musltidisciplinarnog tima i mreže palijativne skrbi te važnosti komunikacije u palijativnoj skrbi. U ovaj su dio uklopljenje i preporuke Europskog udruženja za palijativnu skrb objavljene u European Journal of Palliative Care, 2013. – 1. i 2. dio, pod naslovom Ključne kompetencije u palijativnoj skrbi: Bijela knjiga Europskog udruženja za palijativnu skrb o obrazovanju u području palijativne skrbi.

U drugom su dijelu priručnika detaljno obrađene uloge i kompetencije pojedinih članova multidisciplinarnog palijativnog tima (liječnika obiteljske medicine i liječnika u bolničkim palijativnim timovima, medicinskih sestara, psihologa, psihijatara, socijalnih radnika, radnih terapeuta, art terapeuta, duhovnika i volontera), kao i uloge akademske zajednice, organizacija civilnog društva, farmaceutske industrije i medija.

Treći dio priručnika predstavlja nekoliko primjera dobre prakse organizacije palijativne skrbi u Hrvatskoj kao i viziju mogućnosti razvoja palijativne skrbi u gotovo svim krajevima Hrvatske.

U četvrtom dijelu priručnika predstavljena je mogućnost korištenja umjetnosti u palijativnoj skrbi te je predstavljen projekt Komunikacijom protiv boli.

U priručniku se nalaze i brojni zapisi bolesnika i članova obitelji kojima je bila potrebna palijativna skrb.

Recenzenti knjige su neuropsihijatrica akademkinja Vida Demarin,  dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, i prof. Mladen Janjanin iz Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Predgovor knjizi napisao je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras.

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Veljko Đorđević, Marijana Braš, Lovorka Brajković
ISBN 9789531766777
EAN 9531766770
Godina izdanja 2014
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 394
Format i dimenzije 170 x 240mm, tvrd povez