Principi biomehanike

Principi biomehanike

Vasilije Nikolić

Mladen Hudec

ISBN 9789533034355
Godina Izdanja 2012
Izdavač Naklada Ljevak trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
-10%
Cena sa PDV-om: 12.220,20 din. 13.578,00 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Biomehanika je multidisciplinarna i interdisciplinarna, te sintetička i višerazinska znanost.

Biomehaniku najsažetije možemo definirati kao znanost koja zakone teorijske i primjenjene tehničke fizike i mehanike primjenjuje u rješavanju bioloških problema proučavajući mehanička svojstva bioloških organizama, sustava, organa ili tkiva te kretanja cijelog organizma ili pak samo njegovih dijelova ili segmenata.

Gotovo da nema područja u znanosti , koje je, iako u intenzivnom razvoju, u sustavnom prikazu toliko zanemareno kao biomehanika. To se siromaštvo očituje posebno u nas, gdje biomehanika odveć polako ulazi u programe diplomskih, poslijediplomskih i specijalističkih studija različitih struka i disciplina i gdje ne postoji poseban studij biomehanike, kao što je to u mnogim drugim zemljama.

Biomehanika zadire u mnoga područja biologije, humane i veterinarske medicine, športske kineziologije i optimizacije športa te u nekoliko grana tehnike. Stoga je vrlo teško dati sveobuhvatni prikaz područja koji bi posve zadovoljio sve stručnjake toliko različitih disciplina, jer bi to zahtijevalo gotovo enciklopedijski zahvat s mnogo tomova. Danas u Hrvatskoj, a niti u zemljama okruženja ne postoje stručnjaci školovani i educirani isključivo u području biomehanike, pa iako se biomehanika i u nas razvija već preko četrdeset godina taj proces još uvijek ide vrlo sporo.

Ova se knjiga temelji ponajprije na iskustvima autora i pokriva poglavito i iscrpnije poglavlja u kojima su autori vlastitim istraživanjima dali svoje doprinose. Dakle, znatan dio ove knjige prikazuje iskustva i istraživanja domaćih autora, što daje posebnu originalnost, a s druge strane i posebno zrcalo koje reflektira, dosad u svijetu nedovoljno poznate, a ipak bitne doprinose domaćih istraživača razvitku suvremene biomehanike.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Vasilije Nikolić, Mladen Hudec
ISBN 9789533034355
EAN 9533034351
Godina izdanja 2012
Izdavač Naklada Ljevak
Broj stranica 596
Format i dimenzije 205 x 280mm, tvrd povez