Izbor implantata u primarnoj artroplastici zgloba kuka

Izbor implantata u primarnoj artroplastici zgloba kuka

Slavko Manojlović

Željko Jovičić

ISBN 9789997626677
Godina Izdanja 2021
Izdavač Medicinski fakultet Banja Luka dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 5.900,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Totalna artroplastika kuka ubraja se među najuspješnije intervencije u modernoj medicini. Iako je to samo mali dio ortopedske hirurgije, nesrazmjerno mnogo je učestvovala u njenom ukupnom razvoju i prepoznatljivosti u okviru medicine i javnosti uopšte. Artroplastika kuka od svog nastanka pa do danas, prošla je trnovit put brojnih kontroverzi u razvoju operativnih tehnika i implantata. Naposletku je prograšena za operaciju 20. vijeka u ortopediji.

Jedna od karakteristika ovih zahvata je da obično na početku svi pacijenti budu dobro, jer se riješe teških bolova, ali problemi nastaju kasnije ili malo kasnije.Da bi smo izbjegli razne zamke u ovoj hirurgiji bitno je dobro poznavanje bazičnih ortopedskih principa,biomehanike,odabira pacijenata,poznavanje same procedure,vrsta implantata i njihovih bioloskih i mehanickih osobina,te specificnosti implantacije u pojedinim indikacijama. Jedan od primjetnih faktora koji uslovljavaju loš rezultat je i nepoznavanje operativne tehnike i instrumentarijuma. Pristup pacijentu treba da sagledava sve aspekte opšteg stanja, rizika i očekivanja pacijenta.

Postoje neki aksiomi koji su nesporni u ovoj hirurgiji.. To su pozicija komponenti endoproteze i obnova prirodne anatomije zgloba kuka (horizontalni i vertikalni ofset). To je nešto što svaki ortoped koji se bavi artroplastikom kuka mora znati.Sve navedeno je objasnjeno u ovoj monografiji na način koji ce biti prihvatljiv svim specijalizantima ortopedije i mladim ortopedima koji se bave ovom kazuistikom.Očekujemo da mlade kolege nadju odgovore na većinu dilema pred kojim se nalaze u svakodnevnom radu,te da ce im u tom pomoći i veliko iskustvo samih autora pretočeno u poglavlja ove knjige.

Nadamo se da će ova knjiga biti od koristi ortopedskoj zajednici „na ovim prostorima“ i na dobrobit našim pacijentima. Nije moguće dovoljno naglasiti značaj komunikacije među kolegama koje ne dijeli jezička barijera, jer je ortopedska literatura oskudna na našem jeziku. To je jedini način da pravimo proboje u ekspertska znanja, a da u isto vrijeme ne izgubimo ljudskost sa kojom se ponosimo.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Slavko Manojlović, Željko Jovičić
ISBN 9789997626677
EAN 9997626672
Godina izdanja 2021
Izdavač Medicinski fakultet Banja Luka
Broj stranica 233
Format i dimenzije 175 x 250 mm, tvrd povez