METABOLIZAM LIJEKOVA I ODABRANIH KSENOBIOTIKA

METABOLIZAM LIJEKOVA I ODABRANIH KSENOBIOTIKA

Marica Medić-Šarić

Slobodan Rendić

ISBN 9789531765879
Godina Izdanja 2013
Izdavač Medicinska naklada trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
-5%
Cena na sajtu sa PDV-om: 5.159,45 din. 5.431,00 din. ušteda: 271,55 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Udžbenik obrađuje metaboličke reakcije endobiotika, danas aktualnih lijekova i drugih važnijih, u svakodnevnom životu prisutnih, ksenobiotika. Pregled najvažnijih metaboličkih reakcija započinje povijesnim činjenicama da bi se u nastavku obrađivali enzimski i koenzimski sustavi navedenih reakcija, stereoselektivnost i stereospecifičnost reakcija biotransformacije te važnost i uloga transportnih sustava za učinak lijekova. Udžbenik je u osnovi podijeljen na pet temeljnih poglavlja.

Prvi dio obuhvaća uvod, metabolizam i biotransformacije ksenobiotika i endobiotika te reakcije tzv. I. faze metabolizma.

Drugi dio obuhvaća reakcije tzv. II. faze metabolizma (reakcije konjugacije). Podjela reakcija biotransformacije na reakcije I. i II. faze se smatra povijesnom podjelom, te se danas predlaže podjela prema kemijskim značajkama reakcija na: oksidacije, redukcije, konjugacije i reakcije s nukleofilnim skupinama (hidroliza i glutation).

Treći dio obrađuje stereoselektivnost metabolizma lijekova, prolijekove, transportne proteine, indukcije i inhibicije biotransformacija te interakcije lijek-lijek i lijek-ostali ksenobiotici.

Četvrti dio vrlo pregledno prikazuje biotransformacije odabranih fizioloških tvari i lijekova, a peti dio donosi pregled biotransformacija i toksičnosti lijekova i ostalih ksenobiotika.

Za bolje razumijevanje na kraju knjige pojašnjeni su neki pojmovi koji se koriste u tekstu.

Knjiga je namijenjena studentima diplomskog i poslijediplomskog studija FBF-a Sveučilišta u Zagrebu, kao i studentima farmaceutskih fakulteta u Splitu i Mostaru, medicinskih fakulteta, te ostalih studija prirodnih znanosti koji se bave istraživanjima na području učinaka i sudbine endobiotika i ksenobiotika različitog porijekla u ljudskom organizmu i drugim biološkim sustavima, ali i znanstveno-stručnim djelatnicima koji se bave istraživanjima na područjima obrađenih tema.

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Marica Medić-Šarić, Slobodan Rendić
ISBN 9789531765879
EAN 9531765871
Godina izdanja 2013
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 407
Format i dimenzije 215 x 275mm, tvrd povez