Histološki atlas, 6.izdanje

Histološki atlas, 6.izdanje

Vesna Lačković

Vladimir Bumbaširević

ISBN 9788674787236
Godina Izdanja 2021
Izdavač Data Status dostupno odmah
-20%
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.752,00 din. 2.190,00 din. ušteda: 438,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Objavljivanje šestog izdanja publikacije Histološki atlas obeležilo je treću deceniju postojanja Atlasa i ukazalo na njegov značaj, potrebu i kvalitet. Ovo originalno delo rezultat je dugogodišnjeg pedagoškog i naučnoistraživačkog iskustva i rada autora prof. dr Vesne Lačković i akademika Vladimira Bumbaširevića na Institutu za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Histološki atlas sadrži preko 600 fotomikrogafija u boji i veliki broj visokokvalitetnih snimaka sa elektronskog mikroskopa koji pružaju najvažnije klasične i savremene, vizuelne informacije o strukturnoj organizaciji organizma, počevši od subcelularnog, pa do tkivnog i sistemskog nivoa. Prateći klasičnu didaktičnu koncepciju, kao i plan i program nastave histologije i embriologije na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu, Atlas je podeljen na tri osnovna poglavlja.

U poglavlju ĆELIJA prikazane su osnove građe ćelije, subcelularna organizacija organela, struktura plazmaleme i njene modifikacije, citoskelet ćelije, strukturni aspekti intercelularnih komunikacija, deoba i smrt ćelije. Visokokvalitetne, originalne elektronskomikroskopske fotografije u potpunosti omogućavaju sagledavanje navedenih struktura i procesa. U poglavlju TKIVA obuhvaćena je detaljna histološka organizacija svih tkiva u organizmu za čije prikazivanje su pored rutinskih histoloških tehnika korišćene i histohemijske, histoenzimske, imunohistohemijske i imunofluorescentne tehnike. U obimnom poglavlju ORGANSKI SISTEMI prikazane su strukturne osobenosti svih organa integrisanih u organske sisteme ljudskog organizma.

Posebna pažnja je poklonjena gradivu iz usne duplje koje je prilagođeno nastavi histologije i embriologije za studente Stomatološkog fakulteta. U tom poglavlju prikazana je detaljna histološka građa zuba, usne, pljuvačnih žlezda, oralne mukoze, papila jezika, periodoncijuma, tvrdog i mekog nepca i svih faza zuba u razvoju. U tu svrhu korišćeni su i posebno pripremljeni i obrađeni preparati tvrdih tkiva zuba i kosti.

Histološki atlas je prvenstveno namenjen studentima medicine i stomatologije, ali isto tako i studentima srodnih fakulteta na kojima se proučavaju citološka i histološka organizacija ćelije, tkiva i organa. Kako je poznavanje normalne građe preduslov za razumevanje patoloških procesa, ovaj Atlas će biti koristan i lekarima i stručnjacima iz različitih specijalnosti.

Vrlo je ohrabrujuće što su u poplavi digitalizovane virtuelne medicinske literature, studenti izabrali neprolazni oblik knjige, udžbenik za studije, pa u toj formi očekuju novo izdanje Histološkog atlasa. Time su potvrdili onu klasičnu latinsku izreku: Verba volant, scripta manent. Kao što bi rekao prof. dr Rajko Krstić, najbolji kritičari i recenzenti univerzitetskih udžbenika su — studenti.

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Vesna Lačković, Vladimir Bumbaširević
ISBN 9788674787236
EAN 8674787231
Godina izdanja 2021
Izdavač Data Status
Broj stranica 363
Format i dimenzije 175 x 245 mm, tvrd povez