Leksikon : Bolesti i lekovi

Leksikon : Bolesti i lekovi

Sonja Vučković

Ljiljana Gojković Bukarica

Siniša Radulović

Zoran Todorović

Tomislav Kažić

ISBN 9788687907119
Godina Izdanja 2012
Izdavač Integra dostupno odmah
-20%
Cena sa PDV-om: 1.672,00 din. 2.090,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Avgusta 2006 je izašla iz štampe knjiga LEKSIKON BOLESTI I LEKOVI, u redakciji Tomislava Kažića uz saradnju L. Bukarice, S. Radulovića, Z. Todorovića, S. Vučković, profesora farmakologije i kliničke farmakologije.
U tekstu pisanom po leksikografskom modelu obrađene su jedinice koje se odnose na bolesti, sindrome i simptome iz svih oblasti medicine, a zahtevaju farmakološku intervenciju.
Lekovi su obrađeni na tri načina: kao grupe, generička imena i preparati u prometu. S obzirom na veličinu tržišta, tekstovi su pisani diferencirano, prilagođeno opštosti pojma, tako da neki odgovaraju interesovanju zainteresovanih laika, a drugi imaju odgovarajući viši ili visoki stručni i naučni nivo te više odgovaraju lekarima raznih profila.
Ovo je jedinstvena publikacija ove vrste kod nas, jer nije rečnik koji samo objašnjava značenje medicinskih pojmova, već se pojmovi bolesti obrađuju kroz epidemiologiju, etiologiju, kliničku sliku i terapiju, a lekovi kroz strukturu, dejstvo, mehanizam dejstva, indikacije, neželjena dejstva i kontraindikacije. Osim toga, se pominju svi Preparati koji su se zatekli registrovani do 2006., sasvim kratko: terapijska grupa, sastav i jačina. Ukupno je obrađeno preko 4000 jedinica. S obzirom na delikatnost postupaka dijagnoze i doziranja, ovi aspekti u kojima ima mnogo individualnih specifičnosti, su iz-ostavljeni iz opreznosti, kako ne bi prouzrokovali neželjene posledice da laici postanu terapeuti.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Sonja Vučković, Ljiljana Gojković Bukarica, Siniša Radulović, Zoran Todorović, Tomislav Kažić
ISBN 9788687907119
EAN 8687907117
Godina izdanja 2012
Izdavač Integra
Broj stranica 700
Format i dimenzije 170 x 250mm, tvrd povez