Osnovi savremene otorinolaringologije

Osnovi savremene otorinolaringologije

Kiril Haralampiev

Novak Vukoje

ISBN T9788687713192
Godina Izdanja 2012
Izdavač Naša knjiga dostupno odmah
Cena sa PDV-om: 1.650,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Iz recenzije:

Na relativno malom broju strana autori su koncizno, razumljivo i na moderan način opisali uglavnom sva oboljenja uha, nosa i grla, uključujući i oboljenja usne šupljine i pljuvačnih žlezda. Sadržaj knjige podeljen je na nov, logičan način u 5 delova: 1. Uho i auditivni-vestibularni sistem; 2. Nos i pranazalni sinusi; 3. Usna šupljina i pljuvačne žlezde; 4. Farinks i jednjak; 5. Larinks-vrat, sa određenim poglavljima u svakom delu.

U poglavljima su ukratko opisani najosnovniji anatomo-fiziološki podaci potrebni za razumevanje simptomatologije i znakova pojedinih oboljenja. Novina je u tome što autori ne opisuju na konvencionalan način oboljenja ORL organa, već navode simptome i znake, kao što su bol u uhu, curenje iz uha, vrtoglavice, stridor i dr. Ovim oni skreću pažnju ne samo pacijentu, već i primarnom lekaru i usmeravaju ga ka patologiji. Koncizno podvlače karakteristike tih simptoma značajne za diferencijalnu dijagnozu pojedinih oboljenja. Pri tome, ukratko su opisali etiopatogenezu brojnih bolesti, stanja i povreda, naznačili njihove bitne kliničke karakteristike i dali smernice za dijagnostikovanje i terapiju.

Najvažniji simptomi, klinički znaci i dijagnostika, sumirani su tabelarno, što čitaocu pomaže da lakše uoči, razume i upamti najznačajnije činjenice. Knjiga je bogato ilustrovana, sa preko 60 kolor fotografija, što predstavlja njen poseban kvalitet. Tako na primer, za patološke promene u usnoj šupljini kolor fotografije su značajnije od bilo kakvog opisa. Pomoću njih čitalacbolje uočava i pamti karakteristike tih oboljenja. Navodimo neke podatke koji knjigu čine zaista savremenom. To su poglavlja o vrtoglavicama, tinitusa, slušnim pomagalima (uključujući kohlearni implantat), o apneji u snu, hrkanju i njegovom rešavanju hirurškim pristupom, poglavlje koje sistematizuje tumore na vratu i poglavlje o terminalnoj nezi bolesnika s malignomima.

Stil izlaganja je jasan, korišćeni su latinski termini prilagođeni našem jeziku koji su prihvaćeni i koriste se u medicinskoj literaturi. Na ovaj način su izbegnuti širi opisi simptoma i znakova što tekst čini razumljivijim i kraćim.

Kod opisa pojedinih bolesti i njihovog lečenja ne iznose se različiti stavovi pojedinih autora koji bi kod čitalaca pobuđivali određenu dilemu, već autori navode najnovije opšte prihvaćene stavove, posebno u konzervativno-hirurškom tretmanu. Knjiga može da koristi različitim profilima medicinskog osoblja. Lekarima opšte prakse i pedijatrima predstavljaće vodič za brzo prepoznavanje problema uha, nosa i grla, iz njihove nadležnosti.

Prof. Dr Danilo Radonjić i prof. Dr Boris Kitanoski

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Kiril Haralampiev, Novak Vukoje
ISBN T9788687713192
EAN 8687713193
Godina izdanja 2012
Izdavač Naša knjiga
Broj stranica 280
Format i dimenzije 164 x 234mm, mek povez