Sveti Sava

Sveti Sava

dr Boris Stojkovski

ISBN 9788674786468
Godina Izdanja 2020
Izdavač Data Status dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 9.200,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Zakažite ličnu prezentaciju sa našim prodajnim ekspertom

Zakazivanje

Prelistajte knjigu

PRELISTAJTE ONLINE BROŠURU
 

Monografija Sveti Sava, pisana popularnim jezikom, namenjena je svakome ko želi da sazna više o

Rastku Nemanjiću, Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, pravniku, diplomati, svetskom putniku, utemeljivaču srpske medicine, ličnosti koja je dala ključan pečat srpskom identitetu, ali u svoje vreme i prvom kosmopoliti.

 

U monografiji su prikazani mozaici i freske koje se smatraju najvišim dometom srpske srednjovekovne umetnosti. Pored toga, izdanje sadrži i pravu galeriju predstava Svetog Save u umetnosti, od 13. veka do danas. U knjizi je objavljeno i mnoštvo efektnih prizora i detalja sa Svete Gore, koji svedoče ne samo o drevnosti i lepoti ovog mesta, već i o viševekovnom ritmu monaškog života u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

 

Sećanja na misionarenje i čudesnu viziju Svetog Save učinila su da se natalože i druge duhovne i materijalne vrednosti, formirajući autentični kulturni ambijent jednog starog evropskog naroda… Posebno nam je zadovoljstvo što će ova lepa i poučna knjiga gospodina Borisa Stojkovskog biti objavljena na stotu godišnjicu ujedinjenja Srpske crkve, koja se obeležavala 1920. godine, i u vreme kada se kraju privode radovi na jedinoj monaškoj obitelji u našoj zemlji, upravo posvećenoj Svetom Savi – manastiru Kuveždinu, podignutom 1520. godine. Sa molitvenim željama i nadom da će ponovo opisan životni put Svetoga Save poslužiti kao ohrabrenje i inspiracija ovdašnjoj čitalačkoj javnosti, najtoplije preporučujemo ovo izdanje.

Episkop sremski Vasilije

 

O životu Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i pokretača naše stradalničke i slavne istorije, pisali su još od vremena prvih žitija Teodosija i Domentijana mnogi naši i svetski ugledni autori. Savin životopis je nepresušno nadahnuće. Svako pokoljenje umelo je, od Savinog doba do danas, da štedro iznedri svoje priloge toj inspiraciji, nadovezujući se na ovu impresivnu tradiciju koja predstavlja temelj našeg kulturnog identiteta. U ovoj je knjizi ono izraženo na savremen način, blizak profilu današnje čitalačke publike: koncizno i dato kroz popularnu interpretaciju modernih naučnih saznanja. Uz to, obogaćeno je uspelim likovnim prilozima, koji čitalačkoj mašti pružaju dodatni podsticaj za traženje novih odgovora na večite duhovne i egzistencijalne teme.

Episkop remezijanski Stefan

 

Sveti Sava je, van svake sumnje, otac, pa i na neki način tvorac celokupnog srpskog identiteta. Svestrana ličnost, renesansni čovek dva stoleća pre renesanse, pisac, diplomata, arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Najmanje što možemo učiniti da mu se za sve odužimo jeste da mu posvetimo jedno ovakvo delo

Autor Boris Stojkovski

 

Prva sveobuhvatna, bogato ilustrovana monografija o Svetom Savinajznačajnijoj ličnosti srpske istorije od srednjeg veka do našeg doba.

Urednik Srđan Ercegan

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor dr Boris Stojkovski
ISBN 9788674786468
EAN 8674786464
Godina izdanja 2020
Izdavač Data Status
Broj stranica 372
Format i dimenzije 240 x 320 mm, tvrd povez sa zaštitnim omotom, ćirilica