Nemačko-srpski medicinski leksikon: Deutsch-serbisches medizin lexikon

Nemačko-srpski medicinski leksikon: Deutsch-serbisches medizin lexikon

Milorad Simić

Svetlana Nikolić

ISBN T9788685633126
Godina Izdanja 2012
Izdavač Naša knjiga dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.320,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Uzimajući u obzir da medicinska nauka i tehnologija iz dana u dan sve više napreduju, da se pronalaze nove, adekvatnije metode lečenja i proizvode savremeniji aparati za dijagnostiku, kao i da se alternativna medicina sve više uvodi u lekarsku praksu, a savremeni način života dovodi i do pojave novih, "modernih" bolesti, smatrali smo da postoji potreba za izdavanjem adekvatnog rečnika, koji bi obuhvatio i savremene trendove u stručnoj medicinskoj terminologiji.

Nemačko-srpski medicinski leksikon prvi je rečnik takve vrste kod nas, jer je njegova specifičnost u tome, što su medicinski pojmovi klasifikovani po stručnim medicinskim oblastima. Rečnik se sastoji iz dva dela. U prvom delu obuhvaćene su skoro sve glavne grane medicine, dok drugi deo sadrži terminologiju koja je uže ili šire vezana za medicinsku i zdravstvenu zaštitu. Rečnik sadrži oko 13000 odrednica kojima su obuhvaćeni kako germanizovani latinski pojmovi tako i nemački stručni, ali i narodni medicinski izrazi. U prevodu su uz neke pojmove data i malo šira objašnjenja, jer smo se rukovodili time da ovaj rečnik bude od koristi ne samo lekarima, medicinskom osoblju i onima koji rade u medicinskoj struci ili se za nju pripremaju (učenicima srednjih medicinskih škola, studentima medicine), već i prevodiocima i svima onima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, koji se susreću sa problemom razumevanja medicinske terminologije nemačkog govornog područja, a radi lakšeg snalaženja u korišćenju stručne literature i međusobne komunikacije, naročito na relaciji lekar-pacijent.

Svesni smo da ovaj rečnik ne može da bude bez nedostataka, ali smo se trudili da iz bogatog fonda medicinskih reči i izraza, obuhvatimo pretežno one reči koje su najbitnije i najčešće u upotrebi za datu oblast i biće nam drago ako smo u tome uspeli.

Autori

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Milorad Simić, Svetlana Nikolić
ISBN T9788685633126
EAN 8685633125
Godina izdanja 2012
Izdavač Naša knjiga
Broj stranica 425
Format i dimenzije 150 x 210mm, tvrd povez