Dvorci Srbije

Dvorci Srbije

Aleksandra Kolaković

ISBN 9788674786451
Godina Izdanja 2021
Izdavač Data Status dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 7.990,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Zakažite ličnu prezentaciju sa našim prodajnim ekspertom

Zakazivanje

 
PRELISTAJTE BROŠURU
 
Knjiga Dvorci Srbije ima za cilj da skine prašinu zaborava iz sala i dvorana, kao i da donese pred čitaoca sliku života u dvorcima Srbije, pre svega u 19. i 20. veku.
Na osnovu arhivskih dokumenata i obilja literature na više jezika, autorka Aleksandra Kolaković će istražiti kako su građena i organizovana dvorska središta u Srbiji, kao i kako se odvijao javni i tajni život u ovim monumentalnim zdanjima.
 
Istorija Srbije i njenih stanovnika u prošlosti biće ispričana na osnovu podataka o kojima svedoči sačuvano znanje o dvorcima, koji su sada mesta povremenih turističkih poseta ili zborova.
Ovom knjigom želimo da ih vratimo u kolektivno sećanje i da im iznova damo moć da progovore kao specifični svedoci istorije.
 
Autorka knjige Dvorci Srbije je dr Aleksandra Kolaković, istoričarka i naučni saradnik Instituta za političke studije iz Beograda. Naučno interesovanje autorke obuhvata oblasti intelektualne istorije, istorije ideja, kulturne istorije, kulture sećanja, istraživanja identiteta i zaštite kulturnog nasleđa, kulturnu diplomatiju, kulturne i obrazovne politike. 
 
 
''Dvorci su mesta tajni, poverljivih razgovora, spletki i odluka. Vlasnici su u svojim odajama okupljali umne i najškolovanije ljude svog doba, pokretali diskusije i inicirali kulturne događaje. Svojom specifičnom arhitekturom i pažljivo uređenim baštama, dvorci su vlasnike izdvajali iz mase. Nije reč samo o tome da je dvorac bio simbol moći i odluka, već i napretka i kulturnog razvoja sredine kojom je dominirao. Ovo izdanje je ukrašeno kvalitetnim fotografijama Martina Candira, poznatog novosadskog umetnika.''
Srđan Ercegan

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Aleksandra Kolaković
ISBN 9788674786451
EAN 8674786456
Godina izdanja 2021
Izdavač Data Status
Broj stranica 350
Format i dimenzije 250 x 320mm, tvrd povez, zlatotisak