DEČAK-PAS

DEČAK-PAS

Fina Kasalderej

Fransisko Kastro

ISBN 9788674786277
Godina Izdanja 2020
Izdavač Data Status dostupno odmah
Cena sa PDV-om: 800,00 din. Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Dečak-pas  je zbirka sačinjena od pet priča koje nam kroz živote svojih junaka približavaju tematiku vezanu za ljudska i dečja prava kojih je jedan veliki deo dece iz celog sveta, uključujući i decu iz naše zemlje, i dan-danas, lišen. Priče nas upoznaju sa glavnim junacima poput Aakeša, Nadima i Altair, Kaja, Lejle i Karlosa i njihovim životima, problemima i strahovima sa kojima se svakodnevno susreću usred ekstremnog siromaštva, napuštenosti od strane roditelja i prepuštenosti ulici, seksualne i fizičke zloupotrebe, ugovorenih brakova u određenim društvenim grupama i diskriminacije zbog fizičke različitosti.

 

Glavni junaci su deca koja, uprkos okrutnosti okolnosti u kojima se nalaze, imaju ogromnu želju da postanu srećni i slobodni i ne gube nadu da će jednog dana živeti kao sva druga deca. Svaki od junaka ima svog najboljeg prijatelja psa sa kojim proživljava trenutke malih radosti i velikih nesreća, a svaka priča počinje navođenjem članova iz Konvencije o dečjim pravima i završava mudrim mislima poznatih intelektualaca kojima se zaokružuje smisao svake priče.

 

Kroz svaku priču autori knjige šalju direktnu poruku deci i roditeljima i zalažu se za ostvarivanje dečijih prava i uspostavljanja odnosa ravnopravnosti. Iz tih razloga knjiga je objavljena u saradnji sa UNICEF-om, pri čemu izdavačka kuća Data Status jedan deo zarade od prodaje donira ovoj humanitarnoj organizaciji. 

 

Fransisco Kastro (Francisco  Castro) je generalni direktor izdavačke kuće Galaksija (Editorial Galaxia). Kao istaknuti pisac književnosti za decu i mlade, osvaja brojne nagrade. Njegova narativa odlikuje se originalnošću žanrova i izuzetnom veštinom opisa svojih junaka.

Fina Kasalderej (Fina Casalderrey) jedna je od najpoznatijih, najprevođenijih i najnagrađivanijih autorki književnosti za decu i mlade na galicijskom jeziku. Njena književnost izdvaja se po izuzetnoj istančanosti u posmatranju i oslikavanju sveta tinejdžera. Dobitnica je brojnih nagrada i član Galicijske akademije nauka i umetnosti.

Patrisija Kastelao (Patricia Castelao) je ilustratorka i član studija Baobab. Sarađuje na brojnim svetskim projektima i ilustruje i dizajnira dečje knjige i postere . 2006. je predstavljala Španiju na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Fina Kasalderej, Fransisko Kastro
ISBN 9788674786277
EAN 8674786278
Godina izdanja 2020
Izdavač Data Status
Broj stranica 60
Format i dimenzije 135 x 240mm, mek povez