Klinički značaj analize urina : atlas sedimenta urina

Klinički značaj analize urina : atlas sedimenta urina

Nataša Lalić

ISBN T9788683023080
Godina Izdanja 2005
Izdavač Naša knjiga trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
Cena na sajtu sa PDV-om: 3.630,00 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Analiza urina najčešće se izvodi u rutinskoj laboratorijskoj praksi. Stručnim izvođenjem i tumačenjem rezultata analize urina dobija se brza početna dijagnoza o stanju bubrega , kao i izvesnih metaboličkih bolesti. Zato je cilj ove knjige da se obezbede osnovne informacije za izvođenje analize urina, koje će biti od pomoći stručnjacima koji se bave kliničkom i laboratorijskom praksom.

Knjiga je zasnovana na doktrinarnim stavovima o pregledu urina koji su utemeljeni još u srednjem veku, zatim usavršavani, da bi se strategija ispitivanja oslonila na uputstva koje je dala Evropska konfederacija za laboratorijsku medicinu (European Confederation of Laboratory Medicine, ECLM), a koja je razradila Evropska grupa za analizu urina (European Urinanalisis Group, EUG).

U tekstu su pored poglavlja o fizičkom, hemijskom i mikroskopskom ispitivanju urina izneti i klinički značaj analiziranja urina kao i atlas sedimenta urinasa pregledom različitih patoloških promena koje se mogu naći u njemu. U posebnim poglavljima govori se o automatskom analiziranju urina i brojanju čestica u sedimentu, kao i o kontroli kvaliteta rada pregleda urina. Knjiga se zasniva na iskustvenim stavovima autora, tako da praktično može pomoći svima koji se bave rutinskom analizom urina kao što su laboratorijski tehničari, diplomirani farmaceuti, specijalisti medicinske biohemije, lekari opšte prakse ili drugih specijalističkih grana.

U izradu atalasa uklučen je znatan broj fotografija mikroskopskih preparata sedimenta urina koje su praćene odgovarajućim opisnim tekstom.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Nataša Lalić
ISBN T9788683023080
EAN
Godina izdanja 2005
Izdavač Naša knjiga
Broj stranica 186
Format i dimenzije 214 x 285mm, tvrd povez