Psihoterapija psihoza u psihijatrijskim ustanovama

Psihoterapija psihoza u psihijatrijskim ustanovama

Branka Restek Petrović i suradnici

ISBN 9789531769099
Godina Izdanja 2019
Izdavač Medicinska naklada dostupno odmah
-5%
Cena sa PDV-om: 2.408,25 din. 2.535,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

IZ RECENZIJA:

Za mnoge pacijente oboljele od psihoze boravak u hospitalnoj sredini predstavlja početak dugotrajnijeg liječenja i u značajnoj mjeri determinira daljnji odnos prema psihijatrijskom tretmanu i planu psihofarmakoloških i na planu psihoterapijskih i psihosocijalnih intervencija. 
Zbog toga je važno da bolničko liječenje ispuni nekoliko ciljeva: uspostavljanje i održavanje terapijskog odnosa, proradu traumatičnog iskustva akutne psihoze i susreta s antipsihoticima kao i neizbježne ijatrogene traumatizacije, da omogući izgradnju terapijske alijanse s članovima obitelji i u cjelini stvori zdravu osnovu za cjelovit nastavak ambulantnog liječenja i funkcioniranja u zajednici. Neke od tema koje obuhvaća ova knjiga prvi put se pojavljuju na hrvatskom jeziku, što je s obzirom na aktualnost njihove tematike od opće važnosti za psihijatrijsku struku i psihijatre, ali i za sve one koji su aktivno uključeni u proces prevencije, dijagnostike, liječenja i psihosocijalne rehabilitacije u psihijatriji. 
- prof.dr.sc. Rudolf Gregurek - 

Ova je knjiga podijeljena u četiri tematske cjeline.
Prvi dio daje prikaz teorijskih osnova psihodinamskog razumijevanja psihotičnog procesa, uspostavljanja i održavanja terapijskog odnosa, psihološkog značaja uzimanja psihofarmaka; modernog pristupa liječenju psihoza primjerenog fazi poremećaja i potrebama pacijenata te grupnog psihoterapijskog modela općenito i grupnog psihoterapijskog pristupa u hospitalnim uvjetima.
Drugi dio knjige bavi se integracijom različitih nefarmakoloških i psihoterapijskih metoda unutar jedinstvenog terapijskog programa: KBT terapije, psihosocijalnih metoda, kreativne terapije te bolničke psihoterapije s ciljem ostvarivanja kohezivne i kontejnirajuće terapijske sredine. 
Treći dio obrađuje temu povezivanja bolničkog i izvanbolničkog liječenje uključivanjem obitelji u terapijski proces i izgradnjom terapijske alijanse, psihoterapijskog i psihoedukativnog rada s obitelji kao i organizacijom i izborom i izvanbolničkom nastavku liječenja u različitim vrstama grupnih psihoterapijskih tretmana.
Četvrti dio razgrađuje problematiku timskog rada u bolničkom settingu, hijerarhijskom sustavu odjela i ustanove, izgradnji kulture dijeljenja i procesiranja informacija relevantnih za liječenje pacijenata, integracije znanja i iskustva kao i rada na kontratransferu osoblja koji je od velikog značaja za liječenje ove kategorije pacijenata.
- prof.dr.sc. Mate Mihanović -

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Branka Restek Petrović i suradnici
ISBN 9789531769099
EAN 9531769095
Godina izdanja 2019
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 164
Format i dimenzije 170 x 240mm, mek povez