Atlas bolesti usta, oralna medicina

Atlas bolesti usta, oralna medicina

Dragoslav Đukanović

Dragoljub Đajić

Svetozar Stanić

Krsto Kovačević

ISBN 9788676141111
Godina Izdanja 2008
Izdavač Draslar partner trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
Cena sa PDV-om: 3.520,00 din. Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Prethodno izdanje ovog Atlasa pojavilo se pre šest godina, bilo je inzvaredno primljeno u stručnoj javnosti i brzo rasprodato. Koristili su ga rado ne samo studenti redovnih i poslediplomskih studija, nego i doktori stomatologije, pa i doktori medicine, u svom radu. U međuvremenu, došlo je do novih otkrića i saznanja u ovoj oblasti, pa smo u ovom, trećem izdanju Atlasa, izvršili neke izmene i dodali tri nova poglavlja.

Izveštaji Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da se bolesti usta i zuba nalaze na trećem mestu najrasprostranjenijih oboljenja čoveka (posle kardiovaskularnih i psihijatrijskih oboljenja). Takva učestalost ovih oboljenja čini ih sve znašajnijim u medicinskom i socio-ekonomskom pogledu.

U poslednjoj deceniji dvadesetog veka pojavila su se veoma značajna naučna otkrića i nova saznanja u pogledu etiopatogeneze i terapije u humanoj medicini.To se odnosi i na oboljenja usta i zuba. Nova saznanja su, između ostalog, omogućila i ranije otkrivanje i efikasnije sprečavanje pojave oralnih oboljenja, kao i njihovo uspešnije lečenje.

U ovoj knjizi-atlasu smo se trudili da obuhvatimo sva ta nova saznanja i da osvetlimo do sda nepoznate ili mali poznate pristupe ovim bolestima, kako u pogledu dijagnostike, tako i njihovog lečenja. Pri tome smo se držali samo onih dostignuća koja su postala doktrinarna.

Radi preglednijeg iznošenja i boljeg sagledavanja materije koja se odnosi na oboljenja usta, izvršili smo podelu prema topografiji (oboljenja desni, usana, jezika, pljuvačnih žlezda i dr.), ili prema etiološkim faktorima (oboljenja virusne, gljivične ili bakterijske etiologije), kao i na promene u usnoj duplji koje prate neka sistemska oboljenja (dermatoze, bolesti krvi, endokrine poremećaje i vitaminske deficite, HIV infekciju i druga). Opisana su i prekancerozna stanja, kao i dijagnostički aspekti oralnih tumora.

Pažljivo odabrane brojne kliničke fotografije u boji, crteži i šeme, kao i snimci histopatoloških preparata imaju ulogu da korisnicima ovog dela omoguće bolje dijagnostikovanje i uspešnije lečenje oralnih bolesti.

Autori

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Dragoslav Đukanović, Dragoljub Đajić, Svetozar Stanić, Krsto Kovačević
ISBN 9788676141111
EAN 8676141118
Godina izdanja 2008
Izdavač Draslar partner
Broj stranica 238
Format i dimenzije 215 x 299mm, tvrd povez