Klinička neurootologija

Klinička neurootologija

Kiril Haralampiev

ISBN 9788672220711
Godina Izdanja 2007
Izdavač ELIT MEDICA dostupno odmah
-10%
Cena na sajtu sa PDV-om: 3.960,00 din. 4.400,00 din. ušteda: 440,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Neurootologija, kao relativno novo interdisciplinarno područje medicine, povezuje brojne naučne i kliničke discipline, uključujući fiziologiju, biofiziku, neurologiju, otologiju, neurofarmakologiju, oftalmologiju i opštu medicinu, a prevashodno obrađuje granična područja medicine koja se ne istražuju rutinski u konvencionalnim medicinskim disciplinama.

U knjizi je veća pažnja poklonjena centralnim auditivnim i vestibularnim poremećajima. Autor je na bazi svog dugogodišnjeg iskustva iz neurootolološke dijagnostike, odabrao najznačajnije delove svojih objavljenih radova, kao i svetskih autora, preradio ih i prilagodio našem čitaocu, sa ciljem da navedene informacije budu primenjene u kliničkoj praksi.

Knjiga pre svega predstavlja pregled poremećaja auditivnog i vestibularnog sistema i trebalo bi da bude korisna svim lekarima koji se bave slušnim i vestibularnim poremećajima kod svojih pacijenata.

Knjiga je podeljena u četiri dela:

U I delu - Anatomija i fiziologija - rezimirani su više sa kliničkog aspekta anatomski i fiziološki podaci o auditivnom i vestibularnom sistemu, uz naglašavanje onih činjenica koje olakšavaju razumevanje dijagnostičkih tehnika, rezultata funkcionalnih ispitivanja i patofiziologije bitnih kliničkih simptoma kao i znakova pojedinih oboljenja i sindroma, koji se opisuju u drugim poglavljima.

U II delu - Metode ispitivanja - opisane su anamnestičke karakteristike auditivnih i vestibularnih poremećaja, kliničke i laboratorijske metode ispitivanja, uz naglašavanje onih parametara pojedinih testova koji pomažu kliničaru u utvrđivanju verovatnog mesta lezije i njene patofiziologije.

U III delu - Klinički entiteti i sindromi - dat je detaljan prikaz značajnih neurootoloških poremećaja koji prate određena oboljenja perifernog i centralnog nervnog sistema, jer kliničar praktičar za dobru dijagnozu mora da ima znanje, inteligenciju i iskustvo, da poveže rezultate ispitivanja sa kliničko slikom i dinamikom razvoja pojedinih simptoma i znakova određenog oboljenja. Kod svakog oboljenja na kraju su dati podaci o terapiji-konzervativnoj, fizikalnoj i hirurškoj.

U IV delu - Terapija - opisana je medikamentna terapija vrtoglavica, vestibularna rehabilitacija, slušna amlifikacija konvencionalnim aparatima i primenom kohlearnog implanta.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Kiril Haralampiev
ISBN 9788672220711
EAN 8672220714
Godina izdanja 2007
Izdavač ELIT MEDICA
Broj stranica 605
Format i dimenzije 180 x 245mm, tvrd povez