Rekurentna respiratorna papilomatoza

Rekurentna respiratorna papilomatoza

Đukić Vojko i saradnici

ISBN T9788671577212
Godina Izdanja 2016
Izdavač Partenon trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.100,00 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Papilomatoza izazvana humanim papiloma virusima (HPV) najčešća je neoplazma kod čoveka, a rekurentna respiratorna papilomatoza (RRP) najčešći je dobroćudni izraštaj u grkljanu kod dece. Posledice RRP-a su potencijalno fatalne, a efekti lečenja neizvesni.

Na nepredvidljivost javljanja i tok bolesti utiču brojni faktori: genetska osnova, način života, opšti porast virusnih infekcija, povećanje broja stanovnika sa češćim kontaktima, neodgovarajuće higijensko-dijetetske mere, imunološki deficit, stres, neadekvatna ishrana i različiti komorbiditeti. Ključni simptomi su promuklost i otežano disanje koje ugrožava život.

Terapija podrazumeva hirurške i konzervativne postupke. Uočljiv je napredak u terapiji, ali je bolest zasad neizlečiva. Ponovljeni terapijski postupci predstavljaju veliki rizik zbog potencijalnih oštećenja disajnih puteva u formi ožiljaka, priraslica i stenoza što ugrožava disanje, fonaciju, gutanje i zaštitu donjih disajnih puteva od aspiracije. Vakcina daje nadu da će, kao i kod velikog broja virusnih bolesti, ovaj problem biti rešen.

Ova knjiga je jedna u nizu koju objavljujemo povodom Svetskog dana glasa. Rezultat je savremenih dostignuća u ovoj oblasti i dugogodišnjeg iskustva autora. Uvodno poglavlje napisao je prof. dr F. G. Dikers, vodeći stručnjak iz ove oblasti u Evropi.

Vojko Đukić

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Đukić Vojko i saradnici
ISBN T9788671577212
EAN
Godina izdanja 2016
Izdavač Partenon
Broj stranica 144
Format i dimenzije 160 x 237 mm, tvrd povez