Praktikum i atlas iz histologije i embriologije

Praktikum i atlas iz histologije i embriologije

Ivan Nikolić

ISBN 9788674785508
Godina Izdanja 2018
Izdavač Data Status
Dodaj u listu želja
Knjiga trenutno nije dostupna.
Možete nas kontaktirati putem:
telefona: 0800 300 033
email-a: webshop@datastatus.rs

Praktikum i atlas iz histologije i embriologije predstavlja jedinstveno delo sa potpuno novim pristupom u analizi histološke građe tkiva i organa. Od studenata se traži da aktivno učestvuju u praktičnoj nastavi iz histologije i embriologije tako što će se najpre upoznati sa osnovnim pojmovima koji se tiču ćelije, tkiva, organa ili embriološke strukture, a potom, na osnovu histoloških mikrofotografija tkiva i organa na različitim povećanjima, pristupiti mikroskopiranju i pronalaženju organa, delova organa, struktura, tkiva i ćelija. U završnom delu student će, koristeći analitičnost, sistematičnost i kreativnost, modelisati crtež, na kojem će rečima označiti sve relevantne elemente.

U uvodnom delu su dati osnovni podaci o svetlosnom mikroskopu, izradi histoloških preparata, metodama bojenja, artefaktima, analizi histološkog preparata i načinu njegovog crtanja. U narednih 19 poglavlja obrađuje se građa ćelija, tkiva i organa. Deo o ćeliji sadrži osnovne karakteristike ćelije, kao i atlas sa oko 20 elektronomikrofotografija izuzetnog kvaliteta, na kojima su prikazane strukture u jedru, organele, citoskelet, ćelijske inkluzije i specijalizacije ćelijske površine. Histološka građa tkiva i organa je ilustrovana u atlasu sa preko 500 mikrofotografija i 20 crteža u koloru, kojima su obuhvaćena sva ispitna pitanja iz histologije i embriologije. Na poslednjih desetak stranica date su mikrofotografije embriona i najvažnijih organa tokom njihovog razvoja.

Još jednu od novina u ovom delu predstavlja i elektronski dodatak, koji će omogućiti studentima da, uz pomoć odgovarajuće šifre i posredstvom interneta, uvežbavaju prepoznavanje subcelularnih struktura, tkiva, organa i njihovih delova, i tako se na najbolji način pripreme za polaganje praktičnog ispita iz histologije i embriologije.

Autori Praktikuma i atlasa iz histologije i embriologije su naši eminentni stručnjaci iz nekoliko univerzitetskih centara – Niša, Beograda, Pančeva, Banja Luke i Foče. Oni su se godinama unazad dokazali pišući nekoliko udžbenika, atlasa i praktikuma, koji su nailazili na izuzetan prijem kod studenata i imali veliki broj izdanja.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Ivan Nikolić
ISBN 9788674785508
EAN 8674785506
Godina izdanja 2018
Izdavač Data Status
Broj stranica 238
Format i dimenzije 170 x 240mm, tvrd povez