Pedijatrijska psihoonkologija

Pedijatrijska psihoonkologija

Tamara Klikovac

ISBN 9788674785140
Godina Izdanja 2018
Izdavač Data Status dostupno odmah
-20%
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.120,00 din. 1.400,00 din. ušteda: 280,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Iz predgovora:

Pedijatrijska psihoonkologija je razvijena disciplina u svetu, kako na nivou istraživanja i razvijanja teorijskih koncepata, tako i na praktičnom, primenjenom nivou koji se odnosi na definisanje, uspostavljenje i primenu standarda vezanih za procenu psiholoških reakcija obolele dece i roditelja, njihovih psihosocijalnih potreba tokom svih faza onkološkog lečenja i kreiranja individualnih i grupnih programa psihološke podrške i pomoći.

Knjiga "Pedijatrijska psihoonkologija" nastala je na osnovu šesnaestogodišnjeg iskustva i prakse na Odeljenju pedijatrijske onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Poseban uticaj na sadržaj knjige predstavljala su istraživanja, brojne opservacije, zapažanja i psihološke intervencije autorke proistekle iz rada sa decom i adolescentima koji su se veoma rano u životu suočili sa krizom koju izaziva maligna bolest i njihovim porodicama od početne faze onkološkog lečenja do završetka lečenja  (ozdravljenja i redovnih kontrola i praćenja, ili nažalost, kraja života nakon iscrpljenih svih modaliteta lečenja).

Potvrda dijagnoze maligne bolesti najmlađeg člana porodice i početak i tok neizvesnog, iscrpljujućeg i zahtevnog kombinovanog onkološkog lečenja svrstavaju se u grupu najstresnijih životnih događaja. U praksi je nekada teško razgraničiti gde počinje i kada prestaje početni šok roditelja ili obolelog deteta, kada počinje distres, kada i kako distres prelazi u životnu krizu ili traumatsko iskustvo. Veliki broj faktora utiče na to kako će obolelo dete, roditelji, braća i  sestre i šira porodica prevladati brojne stresne i krizne situacije koje su u vezi sa malignom bolešću i lečenjem.

Ova knjiga je početni korak ka boljem razumevanju različitih psiholoških reakcija sa kojima se suočavaju deca, adolescenti, njihovi roditelji i porodice tokom svih faza onkološkog lečenja u našoj sredini. Uvremenjena i adekvatna procena različitih psiholoških reakcija, praćenje psihosocijalnih potreba i kreiranje intervencija i programa psihološke pomoći i podrške su takođe važan deo sadržaja knjige.

 

 

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Tamara Klikovac
ISBN 9788674785140
EAN 867478514X
Godina izdanja 2018
Izdavač Data Status
Broj stranica 261
Format i dimenzije 170 x 240mm, mek povez