Osnovni principi neurohirurgije : algoritamski pristup

Osnovni principi neurohirurgije : algoritamski pristup

Miroslav Samardžić i saradnici

ISBN T9788683563869
Godina Izdanja 2012
Izdavač IP Obeležja dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.650,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Razvoj neurohirugije u poslednje tri decenije postavio je koncept algoritamskog pristupa kao značajan problem. Reč algoritam prema Websterovom rečniku označava sistemski metod rešavanja određenog problema, ili medicinski preciznije pisane stepene u protokolu za lečenje. Cilj autora je bio da se napiše algoritamski pristup za najznačajnije ali i najkontroverznije probleme u neurohirurgiji. Suštinu ovog zadatka predstavlja činjenica da izvesna stanja zahtevaju hitnu hiruršku intervenciju, a sa druge strane mnoga se mogu tretirati konzervativno. Osnovna ideja je da čitalac shvati kada hiruršku intervenciju treba izbeći, kada se ona mora odložiti i kada je ona neophodna, što takođe zahteva algoritamski pristupo svim ovim situacijama. S obzirom na to da se neurohirurgija i dalje razvija, razumljivo je da pojedini stručnjaci mogu imati različit stav u pogledu vrste i redosleda dijagnostičkih postupaka i terapijskih opcija. U svakom slučaju pacijent zaslužuje najmanje agresivnu terapiju, a alternative treba izabrati na osnovu interpretacije literature i ličnog kliničkog iskustva.

Neki od navedenih algoritama u knjizi opšte su prihvaćeni, a drugi delom ili u celini predstavljaju stav autora. U svakom slučajucilje je da većina pacijenata bude lećena na isti ili sličan način čemu nas ova knjiga približava. Značajnu pomoć u njegovom ostvarenju predstavlja 170 algoritama sa eventualnim dopunskim objašnjenjima rasporenih u 11 poglavlja.

Knjiga je prvenstveno namenjena neurohirurzima, ali može biti od koristi i lekarima svih srodnih specijalnosti, pa i lekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naravno, sva neophjodna dopunska objašnjenja se mogu naći u ostaloj neurohirurškoj literaturi.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Miroslav Samardžić i saradnici
ISBN T9788683563869
EAN
Godina izdanja 2012
Izdavač IP Obeležja
Broj stranica 237
Format i dimenzije 170 x 240 mm, tvrd povez