Flebotomija, primarni uzorci u medicinskom laboratoriju

Flebotomija, primarni uzorci u medicinskom laboratoriju

Marija Čuljak

Ankica Bojčić

ISBN 9789531768320
Godina Izdanja 2018
Izdavač Medicinska naklada dostupno odmah
-5%
Cena sa PDV-om: 2.064,35 din. 2.173,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Priručnik Flebotomija (engl. phlebotomy) opisuje osnovne smjernice uzorkovanja venske i kapilarne krvi i uzorkovanja urina. Sve smjernice temelje se na smjernicama Instituta za standarde u kliničkom laboratoriju, CLSI (Clinical Laboratory Standards Institute), smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Nacionalnim preporukama za uzorkovanje venske krvi Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu, Nacionalnim preporukama za kapilarno uzorkovanje krvi. Znajući da svaki pogrešan nalaz može dovesti do pogrešne liječničke odluke, ključno je da svi zdravstveni radnici, koji sudjeluju u uzorkovanju biološkog materijala, posebno krvi, uzorkovanje rade prema istim smjernicama.

 

Uzorkovanje krvi (flebotomija) je vještina uzimanja krvi od pacijenta. Svaki uzeti uzorak je dragocjen, a statistike kažu da se čak 80% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga. Krajnji ishod dijagnostičke pretrage je rezultat ili nalaz. On se rabi za prepoznavanje i otkrivanje bolesti, praćenje učinka liječenja, za prognozu ishoda bolesti. Rezultati se rabe i u probiranju bolesti pučanstva, u izobrazbi i istraživanju. Nove dijagnostičke metode, klinička laboratorijska tehnologija i automatizirani analizatori uvelike su povećali potražnju za medicinskolaboratorijskim analizama.

 

Ovaj je priručnik namijenjen zdravstvenolaboratorijskim tehničarima, prvostupnicima medicinskolaboratorijske dijagnostike i svim zdravstvenim radnicima koji uzorkuju biološke materijale u zdravstvenim ustanovama.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Marija Čuljak, Ankica Bojčić
ISBN 9789531768320
EAN 9531768323
Godina izdanja 2018
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 66
Format i dimenzije 170 x 240mm, mek povez