Čovek sa pruge

Čovek sa pruge

Erik Lomaks

ISBN 9788689237122
Godina Izdanja
Izdavač Albion Books dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 599,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Životna priča Erika Lomaksa je dramatičnija od mnogih filmova – godinama je bio ratni zarobljenik, jedan među hiljadama onih koji su bili primorani da grade prugu na relaciji Sijam – Burma. Ova, takozvana „železnica smrti“, odnela je više života nego mnogi koncentracioni logori – kroz kišu i hladnoću, na suncu i u prašini, gladni, bedni i mučeni, zarobljenici su kilometar po kilometar gradili ovu prugu.

Odlomak iz knjige

„Pravi užas zatvora samo je ublažen. I dalje je bio sablasno mesto. Dnevna rutina i dalje se sastojala od polugladovanja, brutalnosti, nemoći i teškog posla, nedostatka medicinske nege i zatočenja u našim ćelijama 14 sati dnevno. Psihički teret života pod neumoljivim režimom i dalje je bio pretežak za nošenje. Neznatni napredak u zdravlju stvorio je nove probleme: izgledi da se potpuno ozdravi bili su drastično smanjeni. Bio sam odlučan da to uradim opet, zbog svega. Nisam pristajao na misao o smrti u ovoj septičkoj jami i počeo sam da razmatram alternative. Bekstvo preko zida bilo je verovatno izvodljivo, ali bi polugo, odrpan i lud britanski zatvorenik na putevima oko Singapura bio krajnje sumnjiv.“

 

Konačno, pedeset godina kasnije, Erik je uz pomoć svoje žene, uz njenu podršku, dobio priliku da se oslobodi demona prošlosti – i da se sretne, lice u lice, sa čovekom koji ga je godinama mučio.

 

Ovo je ispovest koja se uzdiže iznad obične bezvremenosti i postaje klasik među autobiografijama.“ The Guardian

 

„Čovek sa pruge“ je priča o izdanoj nevinosti, o preživljavanju i hrabrosti u trenucima suočavanja sa užasom. Po ovoj autobiografskoj knjizi snimljen je film „Tragovi sećanja“ sa Kolinom Firtom i Nikol Kidmen u glavnim ulogama.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Erik Lomaks
ISBN 9788689237122
EAN 8689237127
Godina izdanja
Izdavač Albion Books
Broj stranica 0
Format i dimenzije