RACIONALNI IZBOR

RACIONALNI IZBOR

Itzhak Gilboa

ISBN T9789532461848
Godina Izdanja 2013
Izdavač Sajema DOO trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
Cena sa PDV-om: 4.356,00 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

KNJIGA NAGLAŠAVA PARADIGMU RACIONALNOG IZBORA, OPŠTI NAČIN RAZMIŠLJANJA, KONCEPTUALIZACIJU I ORGANIZACIJU NAČELA, A NE POJEDINE TEORIJE!

 

Svrha je ove knjige je da upozna čitaoce sa nekim od osnovnih saznanja teorije racionalnog izbora, oslanjajući se na formalne teorije mikroekonomije, odluke, igara i društvenog izbora, kao i na ideje razvijene u filozofiji, psihologiji i sociologiji.

 

Modeli racionalnog izbora pokazali su da su dovoljno fleksibilni da uključe mnoge pojave koje ekonomska teorija u užem smislu ne može da objasni. Ti modeli su takođe pružili važne uvide u srodne oblasti kao što su politikologija, biologija i informatika. Dotičući se nekih od najstarijih problema u filozofiji i imajući efekat upotrebe matematičkih alata, paradigma racionalnog izbora je osnova za razumevanje ponašanja ljudi i društva, ekonomija i naroda, organizama i vrsta. Isto tako, neophodna je za optimalno dizajniranje društvenih institucija, kao i automatizovanih sistema.

 

 

„Racionalni izbor pruža jasan i pristupačan uvod u teoriju racionalnog individualnog donošenja odluka, kao i kratak pogled na teoriju igara, društveni izbor i tržišnu ravnotežu. Knjiga dobro opisuje rizik i nesigurnost, pri čemu kombinuje lucidne opise standardne teorije s nešto rasprave o njenim ograničenjima. Moje iskrene preporuke!“
- Drew Fudenberg, Ekonomski fakultet, Univerzitet Harvard

 

„Racionalni izbor jasan je, kompletan i oštrouman uvod u ekonomsku teoriju. Fokus je na pojmovima, a ne na matematici. Uvodi čitaoca u osnove te oblasti, uporedo uključujući i spoznaje iz filozofije, psihologije i sociologije.“
- Amanda Friedenberg, Poslovna škola W.P. Carey, Univerzitet Arizona State

 

 

ITZHAK GILBOA je profesor ekonomije i nauke o odlučivanju na HEC-u (École des Hautes Études Commerciales) u Parizu i profesor ekonomije na Berglas School of Economics, Univerzitet Tel Aviv. Koautor je (s Davidom Schmeidlerom) knjige Theory of Case-Based Decisions i autor knjige Theory of Decision under Uncertainty.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
I. Optimizacija
Ostvarivost i poželjnost
Maksimizacija korisnosti
Optimizacija s ograničenjima
 
II. Rizik i neizvjesnost
Očekivana korisnost
Vjerojatnost i statistika
 
III. Grupni izbor
Agregacija preferencija
Igre i ravnoteža
Slobodna tržišta
 
IV. Racionalnost i emocije
Evolucijski pogled na emocije
Korisnost i dobrobit
Autor Itzhak Gilboa
ISBN T9789532461848
EAN
Godina izdanja 2013
Izdavač Sajema DOO
Broj stranica 180
Format i dimenzije 150 x 220 mm, meki povez