Osnovi korporativnih finansija : peto izdanje srpski jezik

Osnovi korporativnih finansija : peto izdanje srpski jezik

Brili

Ričard A. - autor

ISBN T9788686313102
Godina Izdanja 2010
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće dostupno odmah
-10%
Cena na sajtu sa PDV-om: 3.330,00 din. 3.700,00 din. ušteda: 370,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

VRHUNSKI UDŽBENIK KOJI ĆE VAM POKAZATI DA MODERNE FINANSIJE I DOBRA FINANSIJSKA PRAKSA IDU ZAJEDNO!!
 

Knjiga Osnovi korporativnih finansija fokusirana je na pitanja kako kompanije investiraju u imovinu i kako prikupljaju novac za finansiranje tih investicija. Knjiga je dobila mnoge pohvale zbog svog savremenog pristupa i zanimljivih primera. Profesori posebno hvale dobru organizaciju i detaljan način pisanja autora i njihov jasan i jednostavan način objašnjavanja pojmova koje mnogi studenti smatraju da su teški za učenje. Autori su sve to postigli, a opet nisu izostavili savremeno i tehnički precizno obrađivanje temeljnih područja vezanih uz glavnu temu knjige. Svako poglavlje u ovom novom, petom izdanju je revidirano i analizirano kako bi predstavljalo stvarne okolnosti savremenih korporativnih finansija.

 

Osnovi korporativnih finansija koriste moderan pristup i primere iz aktuelnih, često izazovnih tema na studentima razumljiv način. Poznati po svojim izuzetnim istraživanjima, predavanjima i knjigama koje su vodeće u oblasti finansija, ne začuđuje što su autori Brili, Majers i Markus stvorili inovativno, tržišno orijentisano revidirano izdanje koje je pristupačnije čitaocima više nego ikada.

 

Peto izdanje obuhvata novu i proširenu obradu aktuelnih tema, uključujući korporativno upravljanje, bihejviorističke finansije, etiku, zakon Serbejns-Oksli i politiku zaduživanja i isplate dividendi.

 

Finansije su zanimljive iz nekoliko razloga. Finansijske odluke često podrazumevaju velike iznose novca. Veliki investicioni projekti ili preuzimanja mogu iznositi milijarde dolara. Isto tako, finansijsko društvo se internacionalizuje i brzo raste, uz prisustvo mnogo živopisnih junaka i varalica.

 

Finansije su izazovne. Finansijske odluke nisu ni večne niti suvoparne jer se finansijska tržišta u sklopu kojih kompanije posluju brzo menjanju. Dobri menadžeri se mogu snalaziti s rutinskim problemima, no samo najbolji menadžeri mogu odgovoriti na promene. Kako biste se uhvatili u koštac s novim problemima, potrebno vam je više od pravila iz prakse; morate razumeti zašto se kompanije i finansijska tržišta ponašaju na način na koji se ponašaju te kada opšteprihvaćeni postupci ne moraju biti i najbolji postupci. Jednom kad imate stabilan plan za donošenje finansijskih odluka, rešavanje složenih problema postaje lakše. Ova knjiga pruža uvid u takav plan.

 

Ovo nije finansijska enciklopedija. Usredsređuje se na postavljanje osnovnih načela finansijskog menadžmenta i na njihovu primenu pri donošenju odluka s kojima se finansijski menadžeri susreću. Knjiga objašnjava zbog čega vlasnici kompanija žele da menadžer poveća vrednost kompanije i pokazuje kako menadžeri vrednuju investicije koje postaju isplative u različitim periodima ili imaju različit stepen rizičnosti. Isto tako, knjiga opisuje glavne karakteristike finansijskih tržišta i razmatra zbog čega kompanije daju prednost određenom izvoru finansiranja.

 

Neke knjige se bojažljivo klone modernih finansija, držeći se radije tradicionalnih, proceduralnih ili institucionalnih pristupa. One su, navodno, lakše ili praktičnije. Mi se ne slažemo s tim. Pojmovi modernih finansija, ako su pravilno objašnjeni, predmet čine jednostavnijim a ne težim. Istovremeno su i praktičnije. Instrumente finansijskog menadžmenta je lakše shvatiti i primeniti kad ih se predstavlja u doslednom pojmovnom okviru. Moderne finansije pružaju takav okvir.

 

Moderni finansijski menadžment nije „svemirska nauka”. To je skup ideja koje su se mogu objasniti rečima, grafikonima i brojčanim primerima. Ideje su ono „zbog čega” se dobri finansijski menadžeri koriste instrumentima pri donošenju investicionih i finansijskih odluka. Ova knjiga je napisana kako bi finansijski menadžment učinila jasnim, korisnim, zanimljivim i zabavnim početniku. Želimo pokazati da moderne finansije i dobra finansijska praksa idu zajedno.

 

 

RIČARD A. BRILI je profesor finansija na Londonskoj poslovnoj školi. Bivši predsednik Evropskog finansijskog udruženja i bivši direktor Američkog finansijskog udruženja. Član je Britanske akademije, bio je specijalni savetnik guvernera Engleske banke i direktor brojnih finansijskih institucija. Profesor Brili je i autor (s profesorom Majersom i Frenklinom Alenom) srodne knjige Načela korporativnih finansija.

 

STJUART K. MAJERS je profesor finansija u zvanju Gordon Y Billard na Slounovoj školi menadžmenta na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu. Bivši predsednik Američkog finansijskog udruženja i istraživač saradnik Nacionalne kancelarije za ekonomska istraživanja. Njegova istraživačka interesovanja su usredsređena na odluke o načinu finansiranja, metode vrednovanja, trošak kapitala te finansijske aspekte vladine regulative poslovnog okruženja. Dr. Majers je direktor Grupe Bratl (Brattle Group, Inc.), te je aktivan kao finansijski konsultant. Autor je (s profesorom Brilijem i Frenklinom Alenom) srodne knjige Načela korporativnih finansija.

 

ALAN DŽ. MARKUS je profesor finansija na Volas E. Karolovoj školi menadžmenta na Fakultetu u Bostonu. Njegovi glavni istraživački interesi obuhvataju derivate i tržišta hartija od vrednosti. Autor je (uz Zvi Bodija i Aleksa Kejna) knjiga Investicije i Osnovi investiranja. Profesor Markus je nedavno bio gostujući predavač na Slounovoj školi menadžmenta na Institutu tehnologije u Masačusetsu te je bio istraživač saradnik Nacionalne kancelarije za ekonomska istraživanja. Profesor Markus je proveo dve godine u Fredi Meku, pomažući u razvijanju metoda određivanja cena hipoteka i modela kreditnog rizika. Trenutno je član Savetničkog odbora istraživačke fondacije (Research Foundation Advisory Board) pri Udruženju za investicioni menadžment i istraživanje (Association for Investment Management and Research – AIMR).

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Prvi deo - Uvod
1. Kompanija i finansijski menadžer
2. Zašto su kompanijama potrebna finansijska tržišta i institucije
3. Računovodstvo i finansije
 
Drugi deo - Vrednost
4. Vremenska vrednost novca
5. Određivanje vrednosti obveznica
6. Procena vrednosti akcija
7. Neto sadašnja vrednost i ostali investicioni kriterijumi
8. Primena analize diskontovanih novčanih tokova prilikom donošenja investicionih odluka
9. Analiza projekta
 
Treći deo - Rizik
10. Uvod u rizik, prinos na ulaganje i oportunitetni trošak kapitala
11. Rizik, prinos na ulaganje i budžetiranje kapitala
12. Ponderisani prosečni trošak kapitala i procena vrednosti kompanije
 
Četvrti deo - Finansiranje
13. Uvod u korporativno finansiranje i upravljanje
14. Početni kapital, inicijalne javne ponude i dokapitalizacije
 
Peti deo - Dug i politika isplata akcionarima
15. Politika zaduživanja
16. Politika isplata akcionarima
 
Šesti deo - Finansijska analiza i planiranje
17. Analiza finansijskog izveštaja
18. Dugoročno finansijsko planiranje
19. Kratkoročno finansijsko planiranje
20. Upravljanje neto obrtnim kapitalom
 
Sedmi deo - Posebne teme
21. Spajanja, preuzimanja i korporativna kontrola
22. Međunarodno upravljanje finansijama
23. Opcije
24. Upravljanje rizikom
 
Osmi deo - Zaključak
25. Šta znamo, a šta ne znamo o finansijama
 
Dodatak A, Dodatak B
Pojmovnik
Globalni indeks, Indeks
Autor Brili, Ričard A. - autor
ISBN T9788686313102
EAN
Godina izdanja 2010
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće
Broj stranica 768
Format i dimenzije 210 x 280 mm, meki povez