Zašto nacije propadaju?

Zašto nacije propadaju?

Acemoğlu

Daron

ISBN 9786455133383
Godina Izdanja 2017
Izdavač Mate trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
-30%
Cena sa PDV-om: 3.512,03 din. 5.017,19 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

IZVORIŠTA MOĆI, NAPRETKA I SIROMAŠTVA

 

"Nacije propadaju ekonomski zbog ekstrakcijskih institucija. Ove institucije siromašne zemlje drže siromašnima te ih sprječavaju da se upuste na putanju ekonomskog rasta. U svim slučajevima, osnova ovih institucija je elita koja oblikuje ekonomske institucije kako bi se obogatila i produljila u beskonačnost svoju moć nauštrb najširih slojeva ljudi u društvu.

 

Različite povijesti i socijalne strukture zemalja dovele su do razlika u prirodi elita te u detaljima ekstrakcijskih institucija. Međutim, razlog zbog kojeg se te ekstrakcijske institucije i dalje održavaju uvijek je vezan uz začarani krug, a implikacije tih institucija u pogledu osiromašenja njihovih građana su slične – makar se njihovi intenziteti razlikovali".
 

 

„Intelektualno bogata knjiga koja s velikim elanom postavlja važnu tezu".
-Financial Times
 

„Ispunjena, od korice do korice, povijesnim vinjetama koje su podjednako učene i zapanjujuće".
- The Observer (Velika Britanija)
 

„Zašto nacije propadaju nevjerojatno je ambiciozno djelo koje skakuće po povijesti te po čitavom svijetu poput djeteta koje se igra školice, ne bi li pokušalo odgovoriti na važno pitanje zbog čega se neke zemlje obogate, dok druge ne". 
-The New York Times (Chrystia Freeland)
 

„Zašto nacije propadaju iznimna je knjiga. Acemoglu i Robinson se hvataju u koštac s nekim od najvažnijih problema u društvenim znanostima – pitanjem koje je bunilo vodeće mislioce stoljećima – i nude odgovor koji je briljantan po svojoj jednostavnosti i snazi. Time što nudi iznimno čitljivi splet povijesti, političke znanosti i ekonomike, ova će knjiga promijeniti način na koji razmišljamo o ekonomskom razvoju. Zbog čega nacije propadaju knjiga je koju se jednostavno mora pročitati".
-Steve Levitt, koautor knjige Freakonomics
 

„Acemoglu i Robinson učinili su važan doprinos raspravi o tome kako se naizgled slične nacije toliko razlikuju u svojem ekonomskom i političkom razvoju. Kroz brojne povijesne primjere, pokazuju kako institucionalna događanja, katkad temeljena na posve slučajnim okolnostima, mogu imati nevjerojatne posljedice. Otvorenost društva, njegova volja da dopusti kreativnu destrukciju, i vladavinu zakona, čini se odlučujućim za ekonomski razvoj."
-Kenneth Arrov, profesor u mirovini, Sveučilište Stanford, dobitnik Nobelove nagrade iz ekonomike 1972. godine
 

„U ovoj knjizi zapanjujuće širine, Acemoglu i Robinson postavljaju jednostavno, no ključno pitanje: zašto se neke nacije obogate, dok neke ostanu siromašne? Njihov je odgovor također jednostavan – zato što neki politički sustavi razvijaju uključivije političke institucije. Ono što je toliko upečatljivo u ovoj knjizi jest njena svježina i jasnoća pisanja, elegantnost argumenata, i nevjerojatno bogatstvo povijesnih detalja. Ova knjiga je obavezno štivo u trenutku kada države diljem zapadnog svijeta moraju pronaći političke volje za bavljenje dužničkom krizom vrlo neuobičajenih razmjera".
-Steve Pincus, profesor povijesti, međunarodnih i regionalnih studija s počasnom titulom Bradford Durfee, Sveučilište Yale

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Tako blizu, a opet tako različiti
Teorije koje ne vrijede
Stvaranje blagostanja i siromaštva
Male razlike i ključne prekretnice: teret povijesti
Vidio sam budućnost i ona funkcionira
Udaljavanje
Točka preokreta
Ne na našem terenu: prepreke razvoju
Preokretanje razvoja
Difuzija blagostanje
Čarobni krug
Začarani krug
Zbog čega nacije propadaju danas
Razbijanje kalupa 
Razumijevanje blagotanja i siromaštva 
Autor Acemoğlu, Daron
ISBN 9786455133383
EAN 6455133382
Godina izdanja 2017
Izdavač Mate
Broj stranica 558
Format i dimenzije 150 x 210 mm, meki povez