BOLESTI KOŽE S PROMJENAMA NA LICU I USNOJ ŠUPLJINI

BOLESTI KOŽE S PROMJENAMA NA LICU I USNOJ ŠUPLJINI

Liborija Lugović Mihić

Mirna Šitum i suradnici

ISBN 9789531768016
Godina Izdanja 2017
Izdavač Medicinska naklada dostupno odmah
-5%
Cena na sajtu sa PDV-om: 2.752,15 din. 2.897,00 din. ušteda: 144,85 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

S obzirom na to da je koža najveći organ čovjekova tijela, bolesti kože mogu se pojavljivati na najrazličitijim lokalizacijama. No bolesti kože uključuju i vidljive promjene tjelesnog izgleda, što uvelike može utjecati na psihološki status bolesnika. Među tim bolestima osobit problem za bolesnika su bolesti kože koje se očituju na licu, jer je ono „prva točka dodira“ sa svim osobama u našem okružju, neposredno su izložene pogledu drugih ljudi i često izazivaju sram, strah i različita psihološka stanja zbog dojma koji ostavljaju na našu okolinu.

Neke od bolesti kože poput seboroičnog dermatitisa i vulgarnih akni su tipične upravo za predjele lica, vrlo su česte, osobito kod adolescenata i među osobama mlađe životne dobi pa smo posebno poglavlje posvetili toj temi. S druge strane, neke bolesti na koži lica s naglaskom na perioralnu regiju izazivaju posebne poteškoće i ponekad su praćene subjektvnim smetnjama poput svrbeža, te ih svrstavamo u alergijske i njima srodne bolesti (atopijski dermatitis, kontaktni dermatitisi, angioedem itd). Upravo se u radu s tom skupinom oboljelih susrećemo s upitima o potencijalnoj alergiji ili povezanosti s oralnim postupcima ili materijalima. Uz te bolesti, neke kožne bolesti rijetko se pojavljuju na licu, ali mogu biti teške i po život opasne poput autoimunosnih bolesti koje se ujedno katkad manifestiraju i na oralnoj sluznici (npr. eritemski lupus, bulozne dermatoze poput pemfigusa itd.).

Za sve liječnike je važno poznavati terapijske mogućnosti koje se navode kod pojedinih bolesti, a kad je riječ o lokalnoj terapiji promjena na oralnog sluznici, detaljno su prikazane u posebnom poglavlju, kako bi ih bolje upoznali svi koji se susreću s tom problematikom. Kao dio sveobuhvatnog pristupa u dermatovenerologiji ne smije se zanemariti i venerološki pristup pojedinoj bolesti te uvijek treba ispitati moguću povezanost promjena na koži sa spolno prenosivim bolestima. Na kraju, značajan je i psihološki pristup bolesti i bolesniku, ne samo kod bolesti kože lica, već i bolesti oralne sluznice, što uključuje poznavanje osnovnih značajki psihostomatologije, o čemu govori posebno poglavlje knjige.

Knjiga je namijenjena prvenstveno doktorima dentalne medicine i doktorima medicine, studentima dentalne medicine ili medicine, dermatovenerolozima, specijalistima oralne medicine, ali i svim srodnim medicinskim strukama koji žele nešto više znati o ovim bolestima i njihovu liječenju.

Ujedno želimo istaknuti da je knjiga bogato ilustrirana originalnom fotodokumentacijom koja je prikupljena iz vlastitih izvora.

Urednice

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Liborija Lugović Mihić, Mirna Šitum i suradnici
ISBN 9789531768016
EAN 9531768013
Godina izdanja 2017
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 134
Format i dimenzije 170 x 240mm, tvrd povez