PRIROĐENE SRČANE GREŠKE OD DJEČJE DO ODRASLE DOBI: Smjernice za liječenje odraslih s prirođenim srčanim greškama (OPSG)

PRIROĐENE SRČANE GREŠKE OD DJEČJE DO ODRASLE DOBI: Smjernice za liječenje odraslih s prirođenim srčanim greškama (OPSG)

Ivan Malčić

Anton Šmalcelj

Darko Anić

Danijel Planinc i suradnici

ISBN 9789531767682
Godina Izdanja 2017
Izdavač Medicinska naklada dostupno odmah
-5%
Cena na sajtu sa PDV-om: 6.536,00 din. 6.880,00 din. ušteda: 344,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Iz predgovora:

Dinamičan razvoj pedijatrijske kardiologije i pedijatrijske kardiokirurgije, ali i pridruženih specijalnosti (neonatologija, anestezija, perfuzija, intenzivna postoperacijska skrb) doveli su našu struku do razine da više od 90% djece s prirođenim srčanim greškama (PSG) i drugim srčanim bolestima doživljavaju odraslu dob.

Naime, neovisno o uspješnosti liječenja i najtežih PSG u dječjoj dobi, one upravo s prijelazom u odraslu dob poprimaju osobito teške komplikacije. Pedijatrijski kardiolozi ne bi ispunili svoju obvezu ako ne bi obuhvatili razdoblje od fetalne kardiologije do prijelaza u odraslu dob tako da nesebično i kolegijalno prenose svoje znanje i iskustva na timove koji će se brinuti za odrasle s prirođenim srčanim greškama (OPSG). Posljednjih se godina upravo i odigrava taj proces tako da se organiziraju zajednički tečajevi koji uglavnom nose naziv »Odrasli s prirođenim srčanim greškama«ili »Pridođene srčane greške od fetalne do odrasle dobi«, ali i na način da se zajedničkom raspravom na tjednoj osnovi nastoji bolesnicima koji su doživjeli odraslu dob i dalje omogućiti što temeljitije zbrinjavnje. Osim prenošenja teoretskih znanja, vještina u dijagnosticiranju i metodama liječenja, dužni smo raspravljati s adultnim kardiolozima o liječenju aritmija, srčane insuficijencije, u prvom redu desne klijetke, napretku u intervencijskoj dijagnostici i kriterijima za pojedina stanja, ali i zajednički unaprjeđivati novije metode u dijagnosticiranju (MR, CT, radionuklidne metode) i liječenju (suvremena medikamentozna terapija i eletkroterapija).

Aproksimativnim izračunima na osnovi populacijskih i kliničih epidemioloških studija, spoznajemo da u Hrvatskoj već ima 10.000 odraslih sa srčanim bolestima koje su uspješno liječene u dječjoj dobi (PSG, aritmije, kardiomiopatije), tako da se taj broj izjednačava u odnosu na dječju dob, dok u vrlo razvijenim zemljama broj OPSG bolesnika nadmašuje broj pedijatrijskih kardiopata. Upravo su ove spoznaje bile poticaj da uz svekolike aktivnosti koje su u tijeku kod prožimanja kardioloških I kardiokirurških timova u našoj zemlji pristupimo stvaranju jedne knjige koja će obuhvatiti velikim dijelom poglavlja koja proizlaze iz ovog javnozdravstvenog problema. Okupili smo releventne stručnjake iz naše zemlje koji su ispunili svojim rukopisima ovu knjigu, u uvjerenju da ćemo time unaprijediti našu, sada zajednički struku, ne samo u našoj zemlji već i šire.

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Ivan Malčić, Anton Šmalcelj, Darko Anić, Danijel Planinc i suradnici
ISBN 9789531767682
EAN 9531767688
Godina izdanja 2017
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 428
Format i dimenzije 210 x 270mm, tvrd povez