OBAMA - VANJSKOPOLITIČKA DOKTRINA - Američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama i ulozi Amerike

OBAMA - VANJSKOPOLITIČKA DOKTRINA - Američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama i ulozi Amerike

Jeffrey Goldberg

ISBN 9789532463187
Godina Izdanja 2016
Izdavač Mate dostupno odmah
-10%
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.584,00 din. 1.760,00 din. ušteda: 176,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Američki predsjednik govori o svojim najtežim odlukama o ulozi Amerike u svijetu. Tekst Jeffreyja Goldberga objavljen je u travnju 2016. godine. Već nekih pola godine kasnije, čitav niz zaključaka i analiza izgleda pregažen vremenom.

 

Izborom Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država, dogodio se vjerojatno najdramatičniji obrat u američkoj vanjskoj politici u povijesti još uvijek jedine svjetske supersile – dramatičniji i od obrata 2008. godine koji je nastupio Obaminim izborom nakon osam godina Georgea W. Busha.

 

Sve ono što je predsjednik Obama naveo kao najvažnija međunarodna postignuća svoja dva mandata već je propalo ili je pred kolapsom (Sporazum o Transpacifičkom partnerstvu, Pariški sporazum o klimatskim promjenama, dogovor s Iranom po pitanju nuklearnog naoružanja, otvaranje odnosa s Kubom, politika prema Bliskom istoku, pad Alepa i dr.).

 

Ipak, niz aspekata Goldbergove priče fascinantniji je od činjenice da će vanjskopolitičko naslijeđe Obaminog predsjednikovanja nestati i prije prvog dana mandata Donalda Trumpa. Iz naše hrvatske i europske perspektive, vrijedilo bi izdvojiti dvije stvari. Prvo, Europa je u Obaminom poimanju globalne politike očigledno od trećerazredne važnosti. Drugi aspekt Obamine vanjskopolitičke doktrine koji iz naše perspektive vrijedi izdvojiti jest njegova konzistentna fokusiranost na američke nacionalne interese. Pri tome je iznimno zanimljiva njegova fasciniranost administracijom Georgea H. W. Busha i pogotovo Bushovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Brentom Scowcroftom.

 

Dok se Obamina vanjskopolitička doktrina može nazvati mješavinom realizma i internacionalizma, Trumpova vizija američke uloge u svijetu jest politički realizam na steroidima – i to politički realizam s iznimno usko i kratkoročno definiranim američkim nacionalnim interesima. U takvoj konstelaciji snaga, stiješnjena između dvaju mogućih novih partnera u Washingtonu i Moskvi koji dijele slične poglede na svijet, Europa – a s njom i Hrvatska – nalazi se pred suštinskom prekretnicom. Ili ćemo smoći snage i riješiti vlastite unutrašnje slabosti i probleme – ili ćemo na svjetskoj pozornici postati skupina potpuno beznačajnih, atomiziranih društava, zarobljenih u atavizmima prve polovice dvadesetog stoljeća.

 

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Obamina vanjskopolitička doktrina
Vođenje iz pozadine 
Bliski istok nas proždire 
Joker
Zaokret prema Aziji
Povratak na Hobbesa? 
Daleko je to od Hampton Inna u Des Moinesu
O Kini i Putinu
Autor Jeffrey Goldberg
ISBN 9789532463187
EAN 9532463186
Godina izdanja 2016
Izdavač Mate
Broj stranica 100
Format i dimenzije 160 x 240 mm, meki povez