O RATU I PRAVU

O RATU I PRAVU

R. Kennedy

ISBN T9789532461312
Godina Izdanja 2011
Izdavač Mate dostupno odmah
-10%
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.349,10 din. 1.499,00 din. ušteda: 149,90 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

DUBOKA TEMA NA KOJOJ SU UČILI I STICALI ISKUSTVO INTELEKTUALCI SVIH OBLASTI!

 

Rat je duboka tema – poput istine, ljubavi, smrti ili božanstva. Na njemu su učili i sticali iskustvo intelektualci svih oblasti: politikolozi, istoričari, etičari, filozofi, romanopisci i književni kritičari. Ali rat nije uvek isti. Ljudi pišu o ratovima svoga doba i svoje zemlje.

 

Savremeni rat je pravo koje se sprovodi drugim sredstvima. Nekada sitni igrač u vojnom sukobu, pravo danas oblikuje institucionalni, logistički i fizički pejzaž rata. Pravo je istovremeno postalo politički i etički rečnik za označavanje legitimne moći i opravdane smrti.

 

Ratovi mog doba i moje zemlje, Amerike „posleratne” polovine XX veka, vrlo su raznovrsni. Vodili smo Hladni rat, vodimo postkolonijalne ratove i veliki broj metaforičkih ratova protiv, primera radi, „siromaštva” i „droge”. Naša vojska je intervenisala svuda zbog različitih humanitarnih i strateških razloga. Današnji rat protiv terorizma sadrži elemente svih tih ratova. Kada ga odredimo kao sukob civilizacija ili načinâ života – svetovnih i fundamentalističkih, hrišćanskih i muslimanskih, modernih i primitivnih – rat protiv terorizma podseća na Hladni rat.

 

Poput Hladnog rata, rat protiv terorizma naizgled je veći od konkretnih sukoba vođenih u njegovo ime. On prelazi okvire zveketa oružja u Iraku ili Avganistanu. Ti ratovi po sebi nalikuju na postkolonijalne i antikolonijalne sukobe od Alžira do Vijetnama. Ako povežemo rat u Avganistanu sa ženskim pravima ili rat u Iraku s uspostavom demokratije, prizivamo istoriju vojnog angažmana radi postizanja humanitarnih ciljeva. U našoj široj političkoj kulturi fraza „rat protiv terorizma” podseća na ratove protiv droge i siromaštva kao znak političke energije i usredotočenosti određene vlade. Istovremeno, zbog tehnološke asimetrije borbe protiv bombaša-samoubica precizno navođenim raketama i satelitskim praćenjem, rat protiv terorizma kao da je nešto novo, kao i amorfna priroda neprijatelja – raspršenih, labavo koordinisanih grupa ili pojedinaca koji se međusobno oponašaju i podstiču jedni druge na akciju i u najrazvijenijim i u najnerazvijenijim društvima. Naravno, strogo uzevši terorizam nije neprijatelj nego taktika. Frazom „rat protiv terorizma” koristimo se ne samo za podcenjivanje taktike nego i za sažimanje svih tih asocijacija u jedan jedini izraz. Time smeštamo tu borbu u sopstvenu savremenu istoriju ratovanja.

 

 

„U ratovanju dvadeset i prvog veka preciznost, smrtonosnost i doseg se neskladno suočavaju s borbom protiv terorista, uličnim borbama i oružjem za masovno uništenje. Ratno pravo se muči da održi korak, i profesor Kennedy nam izvanredno objašnjava zašto je to tako u ovom izuzetnom pravnom delu.”
— ARLEN D. JAMESON, general pukovnik Ratnog vazduhoplovstva SAD-a, bivši zamenik zapovednika Strateškog zapovedništva SAD-a

 

„Prvorazredno delo Davida Kennedy-ja sadrži briljantnu analizu lingvističkih razmimoilaženja koja preovladavaju u našem pristupu diplomatskoj i vojnoj politici, i potpuno zamagljuju vrlo teške odluke koje treba donositi na posve drugačijim osnovama i iz boljih razloga nego što je ustrajanje na beskorisnim starim kategorijama. Ova knjiga bi trebalo biti vrlo značajna za pravnike, političare i vojne oficire. Ona bi trebalo da postane prizma za sagledavanje i raspravu pitanja koja proizlaze iz 'humanitarne intervencije'.”
— THOMAS FRANCK, Pravni fakultet Univerziteta u New York-u

 

„O ratu i pravu je vrlo promišljena i sveža analiza modernog prava i modernog rata. David Kennedy tvrdi da je spajanje prava, politike i rata činjenično stanje savremenog društva. On veruje, a ja se s njim slažem, da ćemo, što više budemo prihvatali tu stvarnost, produktivnije moći početi da shvatamo kako se pravo može korisno upotrebiti u humanitarne svrhe za koje je uglavnom stvoreno.”
— CHARLES J. DUNLAP, JR., general major, Ratno vazduhoplovstvo SAD-a

 

 

DAVID KENNEDY je profesor prava na katedri Manley O. Hudson i direktor Centra za istraživanje evropskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard. Autor je dela „Tamne strane vrline” (The Dark Sides of Virtue) i koautor „Kanona američke pravne misli” (The Canon of American Legal Thought) (oba u izdanju Univerziteta Prinston).

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
I. RAT KAO PRAVNA INSTITUCIJA
Politički kontekst za rat
Profesionalni rat
Pravo kao pejzaž za rat
Pravo i legitimitet vojnih operacija
 
II. POVIJESNI KONTEKST: KAKO SMO OVAMO DOSPIJELI?
Međunarodno pravo prije uspona modernog rata i državničke vještine
Pravo susreće moderno ratovanje
Promjene pravne misli: prilika za humanitarizam
Međunarodne institucije i uspon modernog prava sile
Pravni realizam i preobrazba ratnog prava
 
III. RATOVANJE PO PRAVU
Bitka u sjeni oštrih razlika i outsajderska etika: tragovi predmodernog pravnog poretka
Moderni zakoni i moderni rat: problemi strategije
Zakoniti rat i neuhvatljivi osjećaj odgovornosti 
Autor R. Kennedy
ISBN T9789532461312
EAN
Godina izdanja 2011
Izdavač Mate
Broj stranica 220
Format i dimenzije 130 x 200 mm, meki povez