Redefiniranje globalne strategije

Redefiniranje globalne strategije

Pankaj Ghemawat

ISBN T9789532461077
Godina Izdanja 2010
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće dostupno odmah
-30%
Cena sa PDV-om: 1.049,30 din. 1.499,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

PRELAŽENJE GRANICA U SVETU U KOJEM SU RAZLIKE JOŠ UVEK VAŽNE!
GLOBALNA TRŽIŠTA JOŠ UVEK SU ODVOJENA, I TO NE SAMO KILOMETRIMA!

 

U našoj se pretpostavljenoj globalizovanoj ekonomiji poslovnim subjektima savetuje da posluju prekogranično kao da je celi svet ravan i kao da ne postoje stvari koje ga čine različitim. Naposletku, svet ipak nije tako ravan. Poslovni subjekti koji ne uzimaju u obzir specifične političke, kulturne i ekonomske razlike osuđeni su na propast. Knjiga Redefiniranje globalne strategije profesora i savetnika za strategiju Pankaja Ghemawata nudi pogled na globalizaciju zasnovan na stvarnosti kao i na praktičnim instrumentima koji pomažu u postizanju profitabilnosti u prekograničnom poslovanju. Suprotstavljajući se uobičajenom stajalištu o globalizaciji, Ghemawat tvrdi da je svet ustvari "poluglobaliziovan". Kroz razumljivu analizu, baziranu na činjenicama objašnjava da je globalno poslovno okruženje definisano razlikama koje donose granice. Koristeći detaljne primere uspeha i posrtanja najmoćnijih svetskih kompanija, Redefiniranje globalne strategije daje praktična sredstva za upravljanje kojima želi pripomoći poslovnim subjektima u stvaranju vrednosti iz prekograničnog poslovanja:

 

CAGE obrazac za udaljenosti – Razlike među državama mogu se meriti kroz kulturne, administrativne, geografske i ekonomske dimenzije. Razumevanje onih dimenzija udaljenosti koje su najvažnije za vašu industriju pomaže pri utvrđivanju prepreka koje vaša globalna strategija mora nadvladati, kao i mostove koje je potrebno izgraditi za pomirenje tih prepreka.

 

ADDING bodovna lista vrednosti – Zavedene veličinom i pretpostavkom o ekonomijama razmera, kompanije se upuštaju u prekogranično poslovanje bez stvarnog analiziranja kako na njihove ekonomije utiču razlike koje postoje među tržištima. ADDING lista vrednosti pomaže poslovnim subjektima da stvore dodatnu vrednost, a ne samo povećaju obim poslovanja.

 

AAA trougao – Postoje tri uopštene strategije za suočavanje s prekograničnim razlikama: adaptacija za prilagođavanje razlikama, agregiacija za prevladavanje razlika, kao i arbitraža za ostvarivanje dobiti iskorišćavanjem neizbežnih neravnoteža između tržišta. Ove strategije značajno proširuju prostor globalne strategije u odnosu na pristup da je ista strategija pogodna za sve situacije. Omogućavanjem strateških instrumenata i pristupa "korak po korak" za stvaranje dobiti iz međunarodne ekonomije, redefinisanje globalne strategije pomaže poslovnim subjektima da izvuku najviše koristi iz našeg poluglobalizovanog sveta.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
I. Vrijednost u svijetu razlika
Poluglobalizacija i strategija
Razlike između zemalja: CAGE obrazac za udaljenosti
Globalno stvaranje vrijednosti: ADDING lista vrijednosti
 
II. Strategije za kreiranje globalnih vrijednosti
Adaptacija: Prilagođavanje razlikama
Agregacija: Prevladavanje razlika
Arbitraža: Iskorištavanje razlika
Igranje s razlikama: AAA trokut
Prema boljoj budućnosti: Početak primjene strategije
Autor Pankaj Ghemawat
ISBN T9789532461077
EAN
Godina izdanja 2010
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće
Broj stranica 300
Format i dimenzije 160 x 240 mm, tvrd povez