Kako se zemlje natječu

Kako se zemlje natječu

Richard H. K. Vietor

ISBN T9789532460940
Godina Izdanja 2010
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće dostupno odmah
-30%
Cena sa PDV-om: 1.819,30 din. 2.599,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

STRATEGIJA, STRUKTURA I DRŽAVNO UPRAVLJANJE U GLOBALNOJ EKONOMIJI

 

Kako se zemlje žure u nadmetanju u sve globalizovanijoj areni, državne strategije važnije su nego ikada. Zemlje širom sveta sve oštrije se nadmeću za tržišta, tehnologije, vjštine, strane investicije i kanale distribucije koji su potrebni za rast njihovih ekonomija i podizanje životnog standarda. U našem potpuno globalizovanom svetu, specifične strategije tih nacionalnih vlada ili će uspeti – ili podbaciti – u naporima da podstaknu i održe rast, smanje siromaštvo, prilagode se urbanizaciji i stvore radna mesta.

 

U knjizi Kako se zemlje natječu: strategija, struktura i državno upravljanje u globalnoj ekonomiji, Richard H. K. Vietor pokazuje kako države određuju smer i stvaraju klimu za nacionalni ekonomski razvoj i profitabilna privatna preduzeća. Vietor ističe da u današnjem hiperkonkurentnom okruženju država stalno osigurava specifične prednosti koja su preduzećima naophodna kako bi se ravnopravno nosila s konkurentima. Te prednosti uključuju visoku štednju i niske kamatne stope za investiranje, čvrsta prava vlasništva i dobro državno upravljanje, tehnološki motivisanu i predanu radnu snagu, nisku stopu inflacije i brzo rastuće domaće tržište.

 

Prikazujući istorijski kontekst, ekonomske analize i intervjue s izvršnim direktorima i državnim službenicima širom sveta, Vietor nudi živopisnu i pronicljivu analizu različitih pristupa državnim strategijama koje vode i do uspeha i do neuspeha. Poglavlja opisuju važne zemlje – Kinu, Indiju, Japan, Singapur i Sjedinjene Države, jednako kao i Meksiko, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku i Italiju – otkrivaju jedinstvene društvene, ekonomske, kulturne i istorijske snage koje su odredile zemljinu putanju razvoja. Vietor takođe osporava široko rasprostranjeno mišljenje da u tržišnim ekonomijama, kao što su Sjedinjene Države, jak uticajdržave može samo omesti poslovni uspeh.

 

Provokativna u prikazu i bogata u izvorima, knjiga Kako se zemlje natječu nudi snažan uvid u razvoje poslovnih okruženja kod važnih naroda – i u prošlosti i u budućnosti.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Strategije i strukture razvoj
Japansko ekonomsko čudo
Singapur, INC.
Kina, pragmatična država
Indija u pokretu
Meksiko, nepotpuna tradicija
Južna Afrika, ubacivanje u brzinu
Saudijska Arabija, modernizacija protiv westernizacije
Institucionalni kolaps i oporavak Rusije
Europska integracija i talijanska
Konkurentnost
Japan iznad mjehura
Upravljanje američkim snom
Autor Richard H. K. Vietor
ISBN T9789532460940
EAN
Godina izdanja 2010
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće
Broj stranica 370
Format i dimenzije 170 x 230 mm, tvrd povez