Tri Staljinova rata

Tri Staljinova rata

Gavril Popov

ISBN T9789532460612
Godina Izdanja 2009
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće dostupno odmah
-30%
Cena sa PDV-om: 699,30 din. 999,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Velika važnost Rusije u geopolitičkoj, ekonomskoj i sociokulturnoj konfiguraciji sveta je evidentna. Pa ipak, kod nas se ona već duže vreme zanemaruje, što se iskazuje i u srazmerno šturom informiranju javnosti o razvitku te velike zemlje. Tu i tamo pojavljuje se neko publicističko delo, često prevod sa engleskog jezika ili drugog neruskog jezika, ili kakva televizijska emisija o Rusiji, ali opšteno javnost nije dovoljno upoznata s njenim značenjem u svetu i potencijalnom relevantnošću za naš ekonomski razvoj.

 

I jedan od ljudi koji je dao važan doprinos u preusmeravanju Rusije prema demokratskom razvoju je i autor knjige Tri Staljinova rata, s kojom se naši čitaoci mogu sada upoznati u prevodu na hrvatski jezik. Gavril Haritonovič Popov (r. 1936.), autor knjige Tri Staljinova rata, poznati je ruski ekonomista, političar i reformator. Prvi je demokratski izabrani gradonačelnik Moskve (od 1990. do ostavke 1992.) kao i utemeljitelj Moskovskog međunarodnog univerziteta.

 

Politički i naučni rad Gavrila Popova usmeren je na razvijanje demokratskih i ekonomski efikasnih struktura u postindustrijskom društvu današnje Rusije. Ali Popov je zagovornik i zadržavanja važnih socijalnih pogodnosti i sigurnosti za rusko stanovništvo, i u tom smislu se njegova koncepcija postindustrijskog društva razlikuje od alternativnih modela uvoza neobuzdanog liberalnog kapitalizma (kao što se delomično dogodilo u nekim evropskim „tranzicionim zemljama“). S druge strane, Gavril Popov se suprotstavio i tendencijama prema autoritarizmu u ruskoj politici.

 

"U zemlji bez istorije budućnost osvaja onaj ko ispunjava sećanje, stvara pojmove i tumači prošlost."
- M. Stürmer

 

"Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, a ko kontroliše sadašnjost kontroliše prošlost."
- E. A. Blair (G. Orwell)

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Gavril Popov
ISBN T9789532460612
EAN
Godina izdanja 2009
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće
Broj stranica 218
Format i dimenzije 123 x 200 mm, tvrd povez