Zašto je Europa važna? Argumenti za Europsku Uniju

Zašto je Europa važna? Argumenti za Europsku Uniju

John McCormick

ISBN 9789532462265
Godina Izdanja 2015
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće dostupno odmah
-10%
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.349,10 din. 1.499,00 din. ušteda: 149,90 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

ARGUMENTI ZA EVROPSKU UNIJU!

 

Kritičari rado opisuju Evropsku uniju kao nedemokratsku i nepopularnu, ali njihovi argumenti su prečesto zasnovani na mitovima i nesporazumima. To nam svima čini protivuslugu, a u ovom periodu nesigurnosti o budućnosti Evrope je još važnije da svi imamo jasnu sliku o najvažnijim problemima koji su u pitanju.

 

Ova snažna knjiga razotkriva zablude vezane uz Evropsku uniju, zagovara na uverljiv i pregledan način evropsku integraciju. Pokazuje kako je Evropska unija poboljšala život Evropljana na velliki broj načina, kao i kako je Evropi dala snažnu prisutnost na međunarodnoj pozornici. Ova knjiga će sa sigurnošću prosvetliti, ali i podstaknuti debatu, a namenjena je svakome ko želi da bolje razume Evropu i shvati zašto je ona važna.

 

 

„McCormickovo jasno i konkretno izlaganje o važnosti EU za sve njene države članice i građane informisaće i prosvetliti, kako euroentuzijaste tako i euroskeptike – nije moglo biti bolje vreme za novu debatu o ulozi Britanije u Uniji, koja se menja." 
— John Palmer, bivši evropski urednik časopisa Guardian, osnivač i politički direktor Centra za evropske politike

 

„Obavezno štivo za građane, stručnjake, studente i kreatore politika, koje je napisao jedan od najcenjenijih autoriteta za evropska pitanja."
— Alexander Stubb, Ministar evropskih poslova i vanjske trgovine, Finska

 

„Glasovi skepticizma bili su sveprisutni pratilac pri izgradnji Evrope ’ujedinjene u različitosti‘ i, kako nas John McCormick podseća, tokom godina bilo je mnogo predviđanja o njenoj krizi ili smrti. Zbog svog širokog poznavanja istorije i iskustva, kao povremeni politički analitičar, itekako je svestan i prednosti i nedostataka ovog procesa i neizbežnosti perioda stagnacije i krize, ali i perioda dinamičnosti. Međutim, u pravom izazovu pokazuje skepticima i kritičarima da je priča o Evropskoj uniji pre svega priča o napretku u zajedničkom razumevanju među narodima. Pokazuje koje su prednosti saradnje i udruživanja suverenosti među narodima, kao i rasta solidarnosti i kohezije u praksi, koji bi mogli da posluže kao model za one koji traže oblik organizacije mira utemeljenog na saradnji na globalnom nivou.”
— Jacques Delors, bivši predsednik Evropske komisije 

 

 

JOHN McCORMICK je profesor Politike Evropske unije na Univerzitetu u Indiani, SAD. Najpre je studirao novinarstvo, osam godina je radio u odseku za informisanje u dve ekološki interesnim grupama u Londonu, nakon čega je postao naučnik. Objavio je velik broj knjiga o Evropskoj uniji i drugim temama, uključujući knjige Razumeti Europsku uniju (sada u 5. izdanju), Evropska unija, Evropska velesila i Savremena Britanija.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Uvod
Što je Europa?
Europa kao mirotvorac
Europa kao tržište
Europa kao demokracija
Europa kao zajednica
Europa kao politički model
Europa kao globalni igrač
Kamo krenuti odavde?
Dvadeset razloga zašto je Europa važna
Autor John McCormick
ISBN 9789532462265
EAN 9532462260
Godina izdanja 2015
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće
Broj stranica 216
Format i dimenzije 140 x 210 mm, mek povez