Budućnost moći

Budućnost moći

Joseph S. Nye Jr

ISBN T9789532461336
Godina Izdanja 2012
Izdavač Mate dostupno odmah
-30%
Cena sa PDV-om: 1.049,30 din. 1.499,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

MOĆ EVOLUIRA.
KAKO ĆE MOĆ DELOVATI, I KAKO ĆE SE MENJATI U 21. VEKU?

 

U šesnaestom veku kontrola kolonija i mase zlata dala je prednost Španiji; u sedamnaestom veku Holandija je profitirala od trgovine i financija; u osamnaestom Francuska je bila na dobitku zbog svoje veće populacije i vojske, a u devetnaestom je moć Britanije počivala na prvenstvu zemlje u industrijskoj revoluciji i na svojoj mornarici.

 

U doba Kenedija i Hruščova, resursi moći merili su se prema nuklearnim projektilima, industrijskom kapacitetu, kao i broju naoružanih ljudi i tenkova spremno poređanih za prelazak ravnica Istočne Evrope. Ali globalno informatičko doba dvadesetprvog veka brzo pretvara te tradicionalne oznake moći u zastarele, preraspoređujući odnose moći.

 

U Budućnosti moći, Joseph S. Nye, Jr., dugogodišnji analitičar moći i praktičar iz prve ruke u radu vlade, daje snažnu naraciju koja razmatra pomake, inovacije, tehnologije i nove odnose, koji će definisati dvadeset i prvi vek. On prikazuje kako se resursi moći prilagođavaju digitalnom dobu i kako strategije pametne moći moraju uključiti više od vojne snage neke zemlje. Informacije koje su nekada bile rezervisane za vladu, danas su dostupne za masovnu potrošnju. Internet je doslovce stavio moć na vrhove prstiju nedržavnih izvršitelja i omogućio im da lansiraju kibernapade na vlade iz svojih domova, i da stvore sigurnosne pretnje koje se osećaju širom sveta. Ali kibernetičko doba takođe je stvorilo novu granicu moći među državama, prepunu prilika za zemlje u razvoju. Na početku dvadesetprvog veka, Amerika je imala oko četvrtinu proizvodnje na svetu, i samo 5 posto svetskog stanovništva.

 

Bila je nedvosmisleno najmoćnija država u svetu, nedostignuta u vojnoj snazi i u vlasništvu nad svetskim resursima. Danas, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje povećavaju svoje udele u resursima svetske moći, ali ostaje malo verovatno da će dostići Ameriku kao najmoćniju državu, pod uslovom da Sjedinjene Države usvoje nove strategije osmišljene za globalno informatičko doba. Presudni učinak interneta na prirodu moći zajednički je interes država širom sveta. Proučavajući to što znači imati moć u dvadesetprvom veku, Budućnost moći osvetljava put unapred.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Predgovor hrvatskom izdanju (napisao dr. Josip Glaurdić)
Predgovor
 
I. VRSTE MOĆI
Što je moć u globalnim odnosima
Vojna moć
Ekonomska moć
Meka moć
 
II. POMACI U MOĆI: DIFUZIJE I TRANZICIJE
Difuzija i kibermoć
Prijenos moći: Pitanje američkog zalaza
 
III. POLITIKA
Pametna moć
Autor Joseph S. Nye Jr
ISBN T9789532461336
EAN
Godina izdanja 2012
Izdavač Mate
Broj stranica 315
Format i dimenzije 160 x 240 mm, meki povez