Trčanje : globalna istorija

Trčanje : globalna istorija

Tur Gutos

prevela s norveškog Nevena Ašković

ISBN 9788617195319
Godina Izdanja 2017
Izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 1.980,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Originalna, smešna i jedinstvena priča svetske istorije trčanja biće pravo otkriće za čitaoce. Autor neverovatnim pričama vodi čitaoca kroz istorijat trčanja i pokazuje koji značaj je ono imalo za čovečanstvo. Pored istorijskih podataka, zanimljivosti i različitih razloga zbog kojih se trči, autor se bavi i razmatranjima o korisnosti trčanja po zdravlje, obućom koja se koristila, rasnim predispozicijama, džogingom kao terapijom, gradskim maratonima, dopinzima.

    Kako je pre četiri milenijuma sumerski kralj Šulgi u okviru verskih svečanosti pretrčao ukupno 320 kilometara ostvarivši izuzetan fizički poduhvat. * U starom Egiptu faraon je trčeći morao da dokaže da je vitalan i sposoban da vlada. * Carstvo Inka imalo je profesionalne trkače. * U staroj Grčkoj postojao je ritual plodnosti za mlade devojke tokom kojeg bi one nage trčale preko obrađenih plodnih polja kako bi im snaga zemlje dala plodnost i potomstvo. * U periodu Rimskog carstva, poznati lekar Galen koji je vodio brigu o zdravlju gladijatora, preporučivao im je da spreče gojaznost trčanjem. * Na svetoj planini Hijen u Japanu, živi red monaha poznatih kao monasi–maratonci. * Počev od 17. veka pa narednih 200 godina u Engleskoj su se održavale trke za žene, a gorštačke igre u Škotskoj su uticale na razvoj savremene atletike. * Kakav značaj je imalo trčanje Indijancima.

    Ova knjiga je objavljena u više zemalja širom planete – u Velikoj Britaniji, Rusiji, Koreji, Kini, Italiji, Švedskoj, Holandiji, Japanu, Egiptu, Nemačkoj, Brazilu, Turskoj, Češkoj, Slovačkoj – i njeno trčanje ka čitalačkoj publici se nikako ne zaustavlja.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Tur Gutos, prevela s norveškog Nevena Ašković
ISBN 9788617195319
EAN 8617195312
Godina izdanja 2017
Izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
Broj stranica 445
Format i dimenzije 140 x 200mm, mek povez