Morfologija domaćih životinja

Morfologija domaćih životinja

Nestor Šijački

ISBN T9788676210152
Godina Izdanja 1997
Izdavač IP Nauka dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 2.200,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

U ovom udžbeniku su u najkraćim crtama izneti savremeni pogledi na više disciplina biologije-citologiju, histologiju, anatomiju i embriologiju. Cilj je da se ukaže na značaj poznavanja organizacije molekula u organelama ćelija, da se naglasi tesna i izvanredno precizno regulisana povezanost ćelija, tkiva, organa i sistema organa u organizmu, kao celini. Tekst je pisan prema programu predviđenom za predmet "Anatomija domaćih životinja" za studente poljoprivrednih i veterinarskih fakulteta.

U ovom izdanju data je, u posebnom poglavlju, topografska anatomija u kojoj su prikazani položaj i sintopija pojedinih važnijih oblasti tela i organa domaćih životinja. Ona uslovljava poznavanje sistematske anatomije a od značaja je za pripremu studenata veterine za kliničke predmete.

Poznavanje topografske-primenjene anatomije, od neposrednog praktičnog značaja je, jer: omogućava orijentaciju na živoj životinji; palpaciju istaknutih koštanih delova, mišića, tetiva, krvnih sudova, nerava, organa; olakšava utvrđivanje položaja određenih anatomskih delova za klinički pregled  i zahvate-hirurške operacije; za sekciju uginulih i klanični pregled zaklanih životinja; za uzimanje materijala za pregled i veterinarsko-sanitarne ekspertize.

U ovom poglavlju dati su sažeto opisi važnijih predela tela: na glavi, vratu, zidu grudnoga koša, trbuhu, udovima, kao i topografija organa usne, nosne, grudne, trbušne i karlične duplje.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Nestor Šijački
ISBN T9788676210152
EAN
Godina izdanja 1997
Izdavač IP Nauka
Broj stranica 401
Format i dimenzije 218 x 296mm, tvrd povez