Kratka istorija korupcije (srpski prevod)

Kratka istorija korupcije (srpski prevod)

Carlo Alberto Brioschi

ISBN T9788686313041
Godina Izdanja 2007
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće trenutno nema na zalihi / rok isporuke 30-60 dana
-30%
Cena sa PDV-om: 699,30 din. 999,00 din.
Obavesti me kada ovaj proizvod postane dostupan.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

UZBUDLJIVO PUTOVANJE NA KOME SE POLITIKA I ISTORIJA PREPLIĆU POJAVOM KORUPCIJE!

 

KO MARI DA LI JE CEZAR BIO LOPOV?

Ko mari da li je Julije Cezar bio lopov? Pitanje nije novo, no čini se da nije vremenom izgubilo na aktuelnosti, ako je i dalje tačno, kako je pisao američki esejista Džon Džej Čapman, da je “čisto finansijsko nepoštenje od vrlo male važnosti u istoriji civilizacije”. I pošto se zaista retki prisećaju engleskog biskupa Tomasa Beketa ili američkog predsednika Džona Kvinsija Adamsa zbog njihove pretpostavljene nepoštenosti, stiče se utisak da se korumpiranost velikih u osnovi smatrala gotovo neizbežnom i, štaviše, da su u nekim slučajevima i podanici ili građani verovali da mogu računati na opšte bogatstvo koje iz nje proizlazi, te na veće poslovne prilike i beneficije za sve; dakle, da će kadtad s trpeze prvih na neki način pasti i mrvice za male.

 

“Javni dug”, pisao je Kolridž 1823. godine, “obogatio je više ljudi od onih koji bi na to imali pravo. To je zapravo isto kao u javnoj kuhinji u kojoj se razdeli tri stotine bonova, ali u stvarnosti ima mesta samo za stotinu”. U ovom slučaju, dakle, sukob interesa koji opterećuje Berluskonija ili optužbe za finansijske prestupe koje pogađaju preduzetnika poput Kalista Tancija, da spomenemo dva novija slučaja, mogu biti i te kako važni; ali ne samo na temelju vrednosnih i moralističkih razmatranja (nije verovatno slučajno da su obojica uvek u javnosti isticala svoju veru u vrednosti Katoličke crkve, velikodušno finansirajući “dobra dela” različitih vrsta). Stvar je upravo suprotna: ukoliko većina građana zaista opštim pravom glasa bira čoveka koji pragmatičnom mudrošću nudi velike nade, ili ako veliki broj štediša dobrovoljno sedne u kola velikog kapetana industrije koji obećava snove o bogatstvu, tada bi trebalo shvatiti kakva je njihova realna svest o mogućim koristima koje proizlaze iz pretpostavljenog nepoštenja vođe.

 

Ukratko, da li im je ona manje važna ili, naprotiv, da li je ta većina smatra relevantnim i odlučujućim činiocem u trenutku ubacivanja listića u glasačku kutiju, ili pri prikazivanju sebe na dvoru narednog magnata.
I nema sumnje da ruke ogrezle u prljavštini i blatu, barem toliko koliko i čiste ruke moralista, poseduju za obične smrtnike u osnovi diskretnu privlačnost; zato su i razni Neroni i Kaligule postali deo istorije, jednako kao i sveci (i mnogo više nego osrednji poštenjaci), a poduhvati velikih lopova – kako to opisuje Čarls Mekej u jednoj svojoj poznatoj zbirci o kolektivnim ludostima – vekovima su poticali maštu naroda.

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Uvod: Koga brine da li je Cezar bio lopov
Od Vavilona do Novog Zaveta
Novac i demokratija u antičkoj Grčkoj
Rim. Uspon i pad jednog carstva
Od srednjeg veka do reformisanja
Od Makjavelija do zlata Novog sveta
Francuzi. Od apsolutizma do revolucije
Englezi. Ekonomska revolucija i kolonijalno carstvo
Od restauracije do dekadencije Evrope
Totaliristički dvedeseti vek
Amerikanci. Od početka do novoimperijalizma
Italijani. Od moralnog pitanja do berluskonijeve ere
Veliki finansijski lomovi i budućnost korupcije
Autor Carlo Alberto Brioschi
ISBN T9788686313041
EAN
Godina izdanja 2007
Izdavač Mate d.o.o. izdavačko preduzeće
Broj stranica 280
Format i dimenzije 125 x 200 mm, meki povez