Radijaciona onkologija

Radijaciona onkologija

Dušan Mileusnić

Mirjana Durbaba

ISBN T9788687401082
Godina Izdanja 2012
Izdavač ALTA NOVA dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 3.300,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Iz recenzije:

Čitaocu je po prvi put na srpskom jeziku predstavljen sveobuhvatno napisan udžbenik u kojem su sistematično obrađena sva važna poglavlja iz radijacione onkologije. U nastojanju da se čitaocima na jednostavan način približe osnovni principi i klinička primena zračenja u onkologiji, kao i određivanje mesta i uloge radijacione onkologije u lečenju malignih bolesti, udžbenik je metodološki podeljen u dva dela.

U prvih deset poglavlja obrađena je opšta problematika neophodna za razumevanje specifičnosti radijacione onkologije kao medicinske discipline, u kojoj poznavanje fizike, radiobiologije, ali i uticaja biologije tumora, ima važnu ulogu u kliničkoj primeni zračenja. Kako je osnovno oruđe radijacionog onkologa sofisticirana aparatura, kojom radijacioni onkolozi upravljaju uz neprocenjivi doprinos svojih saradnika, fizičara i rendgen tehničara, u opštem delu upoznajemo se sa kratkom istorijom razvoja radijacione onkologije, kroz prikaz ranije primenjivane tehnologije i danas dostupne sofisticirane radioterapijske aparature.

Napredak radioterapijske tehnologije i sistema za planiranje, sa težnjom ka maksimalnoj terapijskoj preciznosti, postavlja zahtev pred radijacionog onkologa da svoja znanja širi i ka dijagnostičkim procedurama na kojima se zasniva planiranje zračenja.

U drugom delu knjige se u dvanaest poglavlja detaljno opisuje način primene savremene radioterapije u okviru multidisciplinarnog lečenja različitih lokalizacija tumora, sistematizovanih po organima i/ili sistemima. Tekst je napisan stilom i obimom pristupačnim za razumevanje i upotpunjen većim brojem ilustracija koje vrlo informativno dokumentuju navedene činjenice i izvođenje opisanih radioterapijskih procedura.

U posebnom 23. poglavlju, po prvi put se u našoj medicinskoj literaturi sistematično opisuje izvođenje najsavremenijih radioterapijskih tehnika i procedura, kao što su intenzitetom zračenja modulisana radioterapija (IMRT), stereotaksično zračenje i slikom kontrolisana preciznost sprovođenja radioterapije (IGRT).

Prof. dr Jovan Babić

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Dušan Mileusnić, Mirjana Durbaba
ISBN T9788687401082
EAN
Godina izdanja 2012
Izdavač ALTA NOVA
Broj stranica 532
Format i dimenzije 170 x 240mm, mek povez