Cijepljenje i cjepiva

Cijepljenje i cjepiva

Irena Bralić i suradnici

ISBN 9789531767620
Godina Izdanja 2016
Izdavač Medicinska naklada dostupno odmah
-5%
Cena sa PDV-om: 3.439,95 din. 3.621,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Prevencija bolesti suvremeni je stručni i društveni imperativ za čiji su uspjeh nužni usuglašeni stavovi liječnika koji rade na svim razinama zdravstvenog sustava, neovisno o tome jesu li izravno ili neizravno uključeni u samu provedbu preventivnog programa.

Iako je cijepljenje dokazano najuspješniji preventivni program, posljednjih se godina neopravdano dovodi u pitanje. Odbijanje i odgađanje roditelja da cijepe svoju djecu dovelo je do smanjenja cijepnih obuhvata, što je uz globalnu povezanost i migracije rezultiralo porastom učestalosti bolesti koje su bile u fazi eliminacije. 

U ovom "Priručniku" se problem cijepljenja razmatra multidisciplinarno iz perspektive liječnika praktičara: pedijatara, specijalista školske i obiteljske medicine, epidemiologa, infektologa, neonatologa. Eksperti u svojim područjima koji publiciraju u recentnim domaćim i svjetskim časopisima, ali i liječnici praktičari s dugogodišnjim vlastitim iskustvom iznose najnovije stručne i znanstvene stavove o sadržaju i imunološkim učincima cjepiva, razlozima zašto i protiv čega se treba nastaviti cijepiti, koji su razlozi za proširenje programa cijepljenja, kako i čime cijepiti prijevremeno rođenu djecu, ali i onu oboljelu od malignih i alergijskih bolesti, cijepljenju tijekom trudnoće i dojenja, što nam donosi cijepljenje protiv HPV-a.

Stručnjak obiteljskog prava obrazlaže Odluku Ustavnog suda o cijepljenju u kontekstu prava djeteta i roditeljske skrbi. Posebnu praktičnu vrijednost imaju odgovori utemeljeni na dokazima priređeni po najčešćim pitanjima roditelja o cijepljenju i cjepivima, postupnici nadoknadnog cijepljenja, cijepljenja u prigodnim situacijama i indikacijama za prošireni Program cijepljenja, te protokol postupanja u slučajevima kontakta s oboljelim od tuberkuloze.

Nadamo se da će ovaj "Priručnik" osvježiti znanja i osnažiti pozitivne stavove i vještine medicinara ali i suradnih struka koji u skrbi imaju djecu o cijepljenju kao kompleksnoj medicinskoj intervenciji.
(iz predgovora urednice doc. prim. dr. sc. Irene Bralić)

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Irena Bralić i suradnici
ISBN 9789531767620
EAN 9531767629
Godina izdanja 2016
Izdavač Medicinska naklada
Broj stranica 290
Format i dimenzije 173 x 241mm, tvrd povez