Sa pašnjaka do naučenjaka

Sa pašnjaka do naučenjaka

Mihajlo Pupin

ISBN 9788617192028
Godina Izdanja 2015
Izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dostupno odmah
Cena sa PDV-om: 1.320,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Autobiografija jednog od najvecih svetskih naucnika naseg doba, nagradjena prestiznom Pulicerovovom nagradom. Knjiga koja se u SAD izucava kao obavezna lektira

Iz predgovora :

Iako je prvi put objavljena 1923. godine, autobiografija Mihajla Pupina "Od pašnjaka do naučenjaka" (naslov originala "Od useljenika do pronalazača"), u mnogim svojim delovima je i danas savremena i izuzetno poučna. Međutim, kao i kod svake autobiografije, knjiga nije, i ne može biti, potpuno objektivna. Ona nosi snažan pečat Pupinovih shvatanja, vezanih za njegovo detinjstvo u Idvoru, za napornu borbu da postigne ono što je postigao, za stalno prisutnu želju da svoju novu domovinu, koja mu je tako mnogo pružila, posmatra na romantičan i idealizovan način.

. . .

Ova čista i iskrena knjiga Mihajla Pupina o sebi, svom rodnom gradu Idvoru i svojoj majci Olimpijadi, svom životnom putu, o nepoznatim i slavnim savremenicima koje je na putu sretao, ima u sebi retke lepote i vrednosti. Opraštajući Pupinu sitne greške i propuste, poneke prenaglašene simpatije, poneke naivne sudove, ali i zapažajući prisustvo razumevanja za svakoga i odsustvo svake netrpeljivosti i mržnje, čitalac će, kada okrene poslednji list ove knjige, možda to i ne osećajući, postati neizmerno bogatiji. To je osnovna vrednost ove divne knjige, i zbog toga svaki naš mlad čovek treba ne samo da je pročita, već i da je potom stalno prelistava.

Akademik Branko D. Popović

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Mihajlo Pupin
ISBN 9788617192028
EAN 861719202X
Godina izdanja 2015
Izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
Broj stranica 283
Format i dimenzije 174 x 248mm, tvrd povez