Bolesti usta : Oralna medicina-oralna žarišta i konsekutivna oboljenja tzv.fokalna infekcija

Bolesti usta : Oralna medicina-oralna žarišta i konsekutivna oboljenja tzv.fokalna infekcija

Dragoljub Đajić

Dragoslav Đukanović

Draginja Kojović

ISBN 9788683615285
Godina Izdanja 2015
Izdavač ELIT MEDICA dostupno odmah
Cena sa PDV-om: 2.420,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Oralna medicina je deo patologije usta koji se odnosi na bolesti koje zahvataju meka oralna tkiva. Oboljenja usta koja zahvataju alveolarnu kost i ostale delove parodoncijuma izdvojena su u posebno poglavlje koje se naziva parodontologija.
Prilikom identifikovanja pojedinih bolesti mekih oralnih tkiva pojavljuju se veliki problemi. Histoanatomski uslovi koji vladaju u usnoj duplji, a posebno prisustvo pljuvačke, značajno utiču na morfološke karakteristike pojedinih bolesti. Bule, vezikule i neke druge eflorescence, ukoliko se jave na sluzokoži usta, traju veoma kratko, pa ih nije lako identifikovati. O ovim eflorescencama (primarne eflorescence), se zaključuje samo na osnovu izmenjenih morfoloških karakteristika i na osnovu lezija sluzokože koje ostaju posle bula odnosno vezikula (.sekundarne eflorescence). To nije slučaj ukoliko se ove eflorescence pojavljuju na koži. Na koži traju dovoljno dugo, pa ih je u dijagnostičkom postupku lako identifikovati.
Zbog toga je u dijagnostičkom postupku neophodno, pored pažljive inspekcije, primeniti nedodatne metode, ispitivanja i pomoćna sredstva kao što su: biohemijska ispitivanja seruma i pljuvačke, bakteriološka ispitivanja, histopatološka ispitivanja (npr. Cankov test) i testovi (test vitropresije, korporalni i ekstrakorporalni testovi u dokazivanju alergije, Nikolskijev fenomen i sl.)

Sadržaj: Anatomija, histologija i funkcija oralnih tkiva, Bolesti usana, Gingivitisi, Bolesti pljuvačnih žlezda i poremećaji u stvaranju i normalnom toku pljuvačke (salive), Oštećenja oralnih tkiva, Nekrozni i gangrenozni procesi u usnoj duplji i zadah iz usta, Alergijske reakcije u ustima, Afte (aphthae) - rekurentne oralne ulceracije (RAS), Virusna oboljenja usne duplje, Mikozna oboljenja usta, Bolest regionalnih limfnih žlezda glave i vrata, Specifična oboljenja usne duplje, Kožne bolesti u ustima i eflorescence oralne sluzokože, Krvne bolesti i bolesti usta (Oralne manifestacije hematoloških oboljenja), Endokrini poremećaji i bolesti usta, Vitaminski deficit i bolesti usta, Dijagnoastički aspekti oralnih tumora, Gerijatrijska oboljenja i bolesti usta (gerostomatologija ili gerontostomatologija)

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Dragoljub Đajić, Dragoslav Đukanović, Draginja Kojović
ISBN 9788683615285
EAN 8683615286
Godina izdanja 2015
Izdavač ELIT MEDICA
Broj stranica 164
Format i dimenzije 208 x 288mm, mek povez