Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija

Mirjana Apostolović

Ljiljana Kostadinović

Olivera Tričković - Janjić

Marija Igić

Dušan Šurdilović

ISBN 9788662330642
Godina Izdanja 2015
Izdavač Galaksija dostupno odmah
Cena sa PDV-om: 1.650,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Cilj ovog udžbenika je da studentima stomatologije, doktorima stomatologije u praksi, kao i stomatolozima na specijalizaciji iz svih specijalističkih grana pruži naučna i stručna znanja o prevenciji oralnog zdravlja kod dece i omladine.

Potreba za prevencijom bolesti je imperativ celokupne medicinske i stomatološke naučne misli i predstavlja deo opštih napora celokupne zdravstvene struke. Uz činjenicu da se kod dece sve bolesti i patološka stanja javljaju prvi put, pravovremenim preventivnim merama se veliki broj njih može sprečiti ili u velikom broju ublažiti štetne posledice.

Udžbenik obrađuje biološke mehanizme koji učestvuju u održavanju zdravlja oralnih struktura i koji reaguju na faktore spoljašnje i unutrašnje sredine  u cilju njene zaštite. U okviru očuvanja oralne homeostaze, detaljno je opisana pljuvačka i njene mnogobrojne i raznovrsne funkcije u govoru, žvakanju i gutanju hrane, kao i u zaštiti oralne mukoze i same površine zuba.

Data je etiologija najčešćih oboljenja usne duplje kod dece (karijes, parodontalna oboljenja, ortodontske anomalije, traumatske povrede), dijagnostika rizika od ovih oboljenja, kao i mogućnosti primarne prevencije. Obrađeni su principi rada u predškolskoj i školskoj stomatološkoj nezi, a radi praćenja zdravlja stanja usta i zuba kod dece, obrađeni su statistički pokazatelji ovog stanja.

Udžbenik, takođe, sadrži poglavlja koja ističu značaj promocije oralnog zdravlja, zdravstvenog vaspitanja, značaj strategije za očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja i programa preventivne stomatološke zdravstvene zaštite. Samo znanjem o mogućnostima prevencije oralnog zdravlja dece i omladine može se sprečiti nastanak mnogih bolesti orofacijalne regije.

Usvojena znanja o prevenciji oralnih oboljenja omogućiće da se smanji prevalencija najčešćih oboljenja u usnoj duplji i pomoći generacijama dece da zdravije odrastaju.

Urednik

Prof. dr Mirjana Apostolović

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Mirjana Apostolović, Ljiljana Kostadinović, Olivera Tričković - Janjić, Marija Igić, Dušan Šurdilović
ISBN 9788662330642
EAN 8662330649
Godina izdanja 2015
Izdavač Galaksija
Broj stranica 284
Format i dimenzije 168 x 238mm, mek povez