Medicinska virusologija

Medicinska virusologija

Vera Jerant Patić

ISBN 9788686767080
Godina Izdanja 2007
Izdavač Ortomedics book d,o,o, dostupno odmah
Cena sa PDV-om: 1.925,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Razvoj tehnika molekularne biologije, imunologije, enzimologije i genetskog inženjerstva, doveo je do sticanja novih znanja o virusima i novih stavova o nastanku virusnih bolesti, njihovoj prevenciji, dijagnostici i terapiji. Virusna oboljenja o kojima se do sada isključivo govorilo u okviru virusologije, predstavljaju samo "vrh ledenog brega". Savremena znanja pokazuju da virusna infekcija ne izaziva samo akutnu bolest, najčešće benignog toka i ishoda, nego i perzistentne, latentne ("uspavane"), hronične ili spore (slow) virusne infekcije, zatim da postoji mogućnost inkorporisanja virusnog genoma u genom ćelija domaćina, ili u epizomalnu DNK, kao i da velik broj animalnih virusa poseduje onkogeni potencijal, dovodeći do pojave malignih tumora i teratogeni efekat, oštećujući plod u trudnoći. Podatak da je preko 60% svih infektivnih bolesti izazvano virusima, trpi stalne korekcije naviše.

Namena ove knjige je da pomogne lekarima na specijalizaciji iz Medicinske mikrobiologije i na usmerenim specijalističkim usavršavanjima iz Medicinske virusologije, kao i da posluži studentima medicine i stomatologije kao udžbenik. Radi preciznijeg orijentisanja u okviru gradiva iznetog u knjizi, potrebno je da studenti konsultuju program virusologije na svom matičnom fakultetu, uz korišćenje ispitnih pitanja pri savladavanju tematskih celina.

Knjiga može da pomogne i drugim lekarima na specijalizacijama i lekarima specijalistima iz raznih grana medicine (infektivnih bolesti, epidemiologije, pedijatrije, interne medicine sa pulmplogijom i kardiologijom, neurologije, ginekologije, onkologije. . .), kao i svim lekarima koji, prateći razvoj medicine svaki u svojoj oblasti, ne mogu da budu uvek u toku sa novinama i dostignućima, nastalim naglim razvojem virusologije poslednjih godina.

Ova knjiga je drugo, dopunjeno izdanje Medicinske virusologije.

Autor

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
Autor Vera Jerant Patić
ISBN 9788686767080
EAN 8686767087
Godina izdanja 2007
Izdavač Ortomedics book d,o,o,
Broj stranica 587
Format i dimenzije 163 x 240mm, mek povez