Dijabetička retinopatija - Lečenje laserfotokoagulacijom

Dijabetička retinopatija - Lečenje laserfotokoagulacijom

Vasilije R. Misita

ISBN K9788617074447
Godina Izdanja 2000
Izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dostupno odmah
Cena na sajtu sa PDV-om: 840,00 din.
Dodaj u korpu Dodaj u listu želja
Dostupno u prodajnom objektu

Iz predgovora:

Cilj ove knjige je da pruži najvažnije smernice u lečenju dijabetičke retinopatije, što podrazumeva primenu laserfotokoagulacije. Dijabetička retinopatija, kao komplikacija dijabeta, predstavlja vodeći uzrok slepila radno sposobnog stanovništva i čest je uzrok slepila uopšte. Iz toga se nameće važnost prevencija i lečenja ove komplikacije.

Knjiga se sastoji iz dva dela. U prvom delu su opisane karakteristike laserske energije i mehanizam dejstva na tkivo horioretine. Posebno su opisani neželjena dejstva lasera i komplikacije.

U drugom delu je opisan postupak kod dijabetičke retinopatije. On se sastoji iz više celina. Opisane su posebno najvažnije promene kod dijabetičke retinopatije i njihov značaj. Zajedno su izloženi klinički nalaz i postupak. U posebnom delu je dat algoritamski sažetak. On na određen način predstavlja šematski redosled najvažnijih karika u lancu zbivanja kod dijabetičke retinopatije i na tome zasnovan terapijski postupak.

Knjiga treba da bude namenjena svim oftalmolozima, onima koji prvi vide stanje na očnom dnu kod pacijenta, kao i onima koji nameravaju da se bave ili se već bave laserterapijom dijabetičke retinopatije.

Retko u kojoj drugoj oftalmološkoj oblasti, pravovremeno otkrivanje i lečenje imaju tako povoljan efekat kao što je slučaj sa dijabetičkom retinopatijom. Iz tog razloga su priložene smernice za skrining dijabetičke retinopatije.

Autor

  • Sadržaj
  • Elektronski dodatak
  • Detalji
  • Utisci korisnika
Autor Vasilije R. Misita
ISBN K9788617074447
EAN
Godina izdanja 2000
Izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
Broj stranica 194
Format i dimenzije 167 x 238mm, tvrd povez