Čitanje knjiga - zašto je čitanje korisno i preporučljivo?

Januar 2021

Oni koji vole da čitaju već su upoznati sa svim prednostima ove aktivnosti. S druge strane, oni koji to ne čine rado, ili uopšte, često ne shvataju potrebu za čitanjem knjiga, a pogotovu ne kad se čitanje nameće kao preporuka na svakodnevnom nivou.

Zašto?

 

Čitanje knjiga, iako često zabavna i relaksirajuća aktivnost, ili u bliskoj vezi sa učenjem, takođe je i od velike važnosti za opšte zdravlje našeg tela i uma.

 

Nezavisno od žanra i od toga da li to radite radi učenja ili uživanja, čitanje knjiga ima mnogobrojne prednosti, od kojih je razvoj kognitivnih funkcija mozga samo jedna od njih. Može vam pomoći da izoštrite pamćenje, poboljšate maštovitost i kreativnost, da ne pominjemo spisateljske veštine posebno ako ka njima gravitirate. Ovaj tekst će vam pomoći da saznate zašto je čitanje knjiga korisno i dobro po vas, a možda vas i inspirisati da počnete da praktikujete ovu aktivnost svaki dan.

Zašto čitati knjige - važnost čitanja na svakodnevnom nivou

Čitanje knjiga utiče na našu sposobnost razmišljanja i upijanja znanja, držeći naš mozak aktivnim, zbog čega važnost knjiga ne sme biti potcenjena, bilo da je u pitanju svakodnevna, zabavna navika ili medijum za učenje.

 

Ljubav prema čitanju obično se rađa iz emocija i misli koju čitanje knjiga budi i ne mora biti suštinski vezano za informacije, prozu ili poeziju, odnosno vrsti kojoj knjiga pripada.

 

Kako?

 

Kako je moguće da reči koje čine paragrafe, koji opet čine neku proznu celinu, mogu biti dobre za vas i vaše zdravlje?

 

Činjenica da je čitanje knjiga, pre razvoja tehnologije, bilo jedno od retkih individualnih izvora zabave, jeste razlog što je opstalo i dan danas, zajedno sa svim prednostima koje ga prate.

Prednosti čitanja knjiga 

Čitanje knjiga ima mnogobrojne prednosti - od poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja, do stvaranja zdravih i korisnih navika. Nije ni čudo što je čitanje i dalje jedna od omiljenih aktivnosti mnogih ljudi, a u nastavku saznajte koje konkretne prednosti redovno čitanje donosi.

#1 Kognitivna i mentalna stimulacija - poboljšavanje koncentracije i pamćenja

Kognitivne funkcije našeg mozga se aktiviraju koncentrisanjem na radnju knjige - na primer, ova vrsta stimulacije konkretno doprinosi izoštrenju mentalnih funkcija, naročito delova mozga koji su odgovorni za koncentraciju i kritičko razmišljanje. 

 

Osim toga, brojne studije su pokazale da čitanje knjiga održava mozak aktivnim i zauzetim, što je dugoročno u vezi sa odlaganjem pojave mnogih mentalnih oboljenja poput alchajmera ili demencije.

 

Na ovaj način generalno poboljšavate fokus u bilo kojoj situaciji koja zahteva visok nivo koncentracije.

#2 Oslobađanje od tenzije i stresa pomoću knjiga

Bez obzira na to sa koliko se stresa borite na poslu ili privatnom životu, čitanje knjiga može biti jedan od načina da taj stres kanališete i transformišete u nešto pozitivno.

 

Budući da stres utiče na veliki deo našeg života, ako ste pod njegovim uticajem duži vremenski period, u stanju je da se lako odrazi na generalno zdravlje organizma. Čitanje knjiga, poput romana ili druge literature koja vas interesuje, omogućava da duboko udahnete i opustite se. Na ovaj način mozak prebacuje fokus sa stresa na reči i radnju knjige.

 

Dobro napisan roman može uspešno da vas transportuje u neko drugo carstvo, dok zanimljivo napisan članak vam može držati pažnju, dopuštajući da se opustite i omogućite tenziji da iščili sama od sebe.

#3 Proširenje vokabulara i poboljšanje izražavanja

Otvorena knjiga pored koje se nalazi sat

Ova korist je očigledna - što više čitate, više širite rečnik i nesvesno upijate nove reči za svakodnevnu upotrebu. 

 

Suvišno je reći da je pravilna artikulacija i elokvencija jako bitna u većini profesija, pa činjenica da možete artikulisati svoje misli i ideje na profesionalan način može značajno doprineti vašoj karijeri i omogućiti vam da napredujete. Isto se odnosi i na svestranost znanja koje posedujete, a do kog se najlakše dolazi upravo čitanjem. 

 

Pored ovoga, još jedna praktična korist od čitanja je što vam može olakšati učenje stranih jezika, jer se na taj način izlažete kontekstualnom značenju reči, što pomaže da usavršite sopstveno pisanje i način izražavanja, a potom i na stranom jeziku.

#4 Poboljšanje analitičkih sposobnosti i veština

Čitanje određenih vrsta knjiga, naročito misterija ili trilera, omogućava da osposobite svoj analitički način razmišljanja, usredsređujući se na detalje i njihovo spajanje u kockice koje otkrivaju rešenje na kraju.

 

Ova sposobnost takođe omogućava da sami steknete utisak o radnji, likovima i samoj priči i presudite da li je dobro i pitko napisana, da li su likovi dovoljno razvijeni, uzimajući svaki aspekt priče u obzir. 

#5 Pomoć prilikom različitih stadijuma depresije

Čitanje knjiga koje su usmerene na lični razvoj, odnosno na mentalno zdravlje i boljitak, može biti od koristi prilikom različitih stadijuma depresije.

 

Kao i u trenucima kad želite da se oslobodite stresa i tenzije, čitanje stimuliše delove mozga koji se bore sa depresijom. Čitanjem knjiga generalno, ne samo onih koje su zvanično usmerene na očuvanje mentalnog zdravlja ili motivaciju, skrenućete pažnju sa svega onoga što vas čini depresivnim i fokusirati se na tok radnje.

 

Osećaj sreće koji imate dok čitate interesantnu priču stimuliše mozak na poseban način jer podiže raspoloženje, pa samim tim olakšava stanja depresije i pomaže da ih lakše prevaziđete. Naravno, čitanje se nikako ne može uzeti kao jedini „lek” za ovakva stanja psihe, već samo kao jedno od sredstava koje olakšava put ka izlečenju.

Čitanje knjiga kao deo kvalitetnog načina života

Knjige se mogu shvatiti kao neka vrsta alata koji vodi ka zdravijem i kvalitetnijem načinu života.

 

Čitanje knjiga iz zadovoljstva je lako. Ljudi koji inače vole da uživaju u dobroj knjizi uvek će imati jednu pri ruci - od kanalisanje osećaja tenzije i stresa, do poboljšanja koncentracije i pamćenja. Čitanje je veoma korisna aktivnost koja ima potencijal da podigne vaš kvalitet života na viši nivo. 

 

Ako vam je čitanje i dalje izazov i ako ne smatrate knjige nešto posebno uzbudljivim - dajte im još jednu šansu i neka vam žanr ne predstavlja prepreku. Ako ste realista, uzmite neki roman klasične književnosti, a ako ste fan epske ili naučne fantastike, postoji ogroman izbor knjiga koje će vas transportovati u svetove iz mašte.

 

Sigurni smo da uz sve pobrojane prednosti čitanja uviđate na koji način vam ova navika može poboljšati zdravlje i promeniti pogled na svet, proširiti vidike i omogućiti da razvijete kritičko mišljenje.

 

Pogledajte Data Status asortiman knjiga iz najrazličitijih oblasti, od prirodnih nauka do kućnih ljubimaca,  i iskoristite prednosti onlajn kupovine, te ih brzo i lako naručite na željenu adresu. Možete nas posetiti u  Data Status knjižari, u ulici 27. marta 43 ili knjižari Akademija (Knez Mihailova 35).