Pisci za decu - dečiji pisci čija su dela omiljena mališanima

Decembar 2020

Pisci za decu oduvek su važili za umetnike pisane reči, koji osim elokvencije i veštine osmišljavanja priča imaju neprocenjiv talenat - sposobnost da rečnik, ali i samu priču prilagode uzrastu dece kojoj namenjuju svoje knjige, tako zadovoljavajući njihovu potrebu za čitanjem zabavnog sadržaja, ili pružanjem edukacije na način koji je potpuno adekvatan njihovim godinama.

Književnost za decu pretočena u mnoštvo knjiga za decu odlična je za razvijanje mašte kod dece, za povećanje znanja, za elokvenciju i širenje vokabulara, ali i razvitak empatije, sposobnosti razaznavanja osećanja, pa čak i unapređenje socijalne inteligencije. 

Sigurno ste odmah pomislili na braću Grim, J.K. Rouling i na Hansa Kristijana Andersena?

Pored najpoznatijih dečijih pisaca i spisateljica, vredi istražiti i manje poznate, čija dela savremena dečija čitalačka publika i te kako voli, a književna kritika pozitivno ocenjuje. Saznajte ponešto o piscima za decu čije knjige uveseljavaju ili edukuju mališane na njima prijemčiv i dopadljiv način. 

Fina Kasalderej - nagrađivana spisateljica za decu i edukator 

Fina Kasalderej je višestruko nagrađivana spisateljica iz Španije. Spada u neke od najpoznatijih savremenih dečijih pisaca, a mnoštvo nagrada koje je dobila za svoj rad preporučuju je da se nađe pri vrhu liste savremenih pisaca za decu na španskom (preciznije - galicijanskom) jeziku.

Fina je i jedna od najprevođenijih savremenih autorki književnosti za decu. Osim pisanja bavi se i ilustracijom i edukacijom. Članica je Galicijske akademije nauka i umetnosti. Njeno koautorsko delo sa Fransiskom Kastrom “Dečak-pas” kritičari ocenjuju kao knjigu koja ima potencijal da uđe među klasike dečije književnosti. 

Beatriks Poter - poznata engleska dečija spisateljica

Beatriks Poter je živela od druge polivine XIX veka do 1943. godine, a bila je engleska književnica, ilustratorka i naučnica, najpoznatija po knjigama za decu sa životinjama u glavnoj ulozi, poput svetski poznate Priče o zecu Petru

Zanimljiva priča o njenom odrastanju u engleskoj porodici koja je pripadala višoj srednjoj klasi, osim edukacije koja joj je pružena, podrazumevala je i provođenje vremena na lepim destinacijama punim prirodnih lepota, te i razvijanje ljubavi prema flori i fauni. 

Upravo tu ljubav je u svojim delima Beatriks Poter uspela da prenese i na decu koja uživaju u iščitavanju njenih knjiga. Zec Petar je posle više od veka ostao jedan od omiljenih likova dece, a mnoštvo slikovnica sa njim u glavnoj ulozi možete pronaći u našem asortimanu. 

Entoni Horovic - pisac za decu koji razvija ljubav prema knjizi kod dečaka

Dečak koji drži otvorenu knjigu

Entoni Horovic je savremeni, izuzetno popularan, dečiji pisac čija se dela prodaju širom sveta. Često ga zovu “ne tako tajnim oružjem uz koje se dečaci motivišu na čitanje”, a mi na to dodajemo - i razvijaju ljubav prema književnosti.

Do sada je napisao preko 35 knjiga, a neka od najpoznatijih dela ovog pisca svakako su serija knjiga o Aleksu Rajderu, koja je adaptirana i u film; knjiga Dečaci iz Paun Blana; serijal Dijamantna braća i Operacija “Orao napada” i Ključ tajni za koju je dobio nagradu Red House Book, koja se osvaja glasovima dece.

Ukoliko ste gledali serije Herkul Poaro ili Ubistva u Micameru, biće vam zanimljivo da saznate da je ovaj dečiji pisac i autor scenarija ovih zanimljivih serija. 

K. S. Luis - dečiji pisac knjiga koje razvijaju maštu kod decu

Ukoliko tražite naslove slične Hari Poteru, Gospodaru Prstenova i ostale fikcije u kojoj deca naročito uživaju, Klajv Stejpls Luis je dečiji pisac za kojim tragate. Živeo je od 1898 - 1963. godine, a osim pisanja, bavio se istraživanjem srednjeg veka, radio je kao književni kritičar, esejista, pa i priučeni teolog, predavač i voditelj. Bio je akademik, a rođen je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je i preminuo.

Bio je blizak prijatelj sa Tolkinom, a to da su njihovi književni afiniteti bili slični dokazuje serija knjiga koje Luis potpisuje pod nazivom Letopisi Narnije, koje su postale svetski bestseler, naročito voljen od strane ljubitelja fikcije među decom. 

Žaklina Vilson - autorka po meri milenijalaca

Poznata po kontroverznim temama i prodornom glasu koji je brzo odjeknuo među mladima, Žaklina Vilson je jedna od najpoznatijih autorki knjiga uz koje je rasla generacija milenijalaca. Priča o Trejsi Biker je jedno od njenih najpoznatijih dela,  a može se nazvati i klasikom književnosti za decu uzrasta od oko 10 godina

Knjige ove dečije spisateljice iznedrile su raznovrsne adaptacije, te se osim čitanja mogu i gledati na televiziji. Jedna od poznatijih svakako je The Dumping Ground, TV dramska serija za decu koja se fokusira na živote dece koji žive u domu sa negovateljima.

Dečiji pisci edukativnih knjiga 

Mašina za kucanje

Da li ste čuli za talentovanu Valeriju Baratini, koja je šaljivim, deci razumljivim jezikom učestvovala u pisanju fenomenalne dečije knjige o virusima

Je l’ znate za spisateljicu Stefani Ledi mališani duguju zahvalnost za odgovore na pitanja kao što su Zašto su nam potrebni drugi ljudi?, Kako treba da brinemo o svom telu?, kao i drugim saznanjima koja im je predstavila kroz ediciju Pitam se pitam

Poznata ilustratorka Kejti Skot doprinela je dečijem razumevanju Botanike i Životinja, te ih približila deci kroz svojevrsni muzej u obliku knjiga koje deca iz celog sveta obožavaju.

Iako njihovi autori manje poznati, edukativne knjige za decu iz oblasti nauke, umetnosti i opšteg obrazovanja i te kako su doprinela i uvek će doprinositi razvoju dece, unapređenju stečenih znanja kod mališana, kao i u mnogim drugim segmentima kognitivnog razvitka najmlađih. 

Svesni značaja edukativnih, koliko i fiktivnih knjiga za decu, u našem asortimanu objedinili smo najvrsnije dečije pisce koji se kako načinom pisanja, tako i tematikom, izdvajaju kao odlični pisci koje ih preporučuje za čitanje svakom detetu.

Pogledajte Data Status asortiman dečijih knjiga i iskoristite prednosti online kupovine, te ih brzo i lako naručite na željenu adresu, ili nas posetite u  Data Status knjižari u ulici 27. marta 43 ili knjižari Akademija (Knez Mihailova 35). Poklonite dragom detetu poklon bez roka trajanja!