Kreativno dete – kako podstaći i negovati kreativnost kod dece

Oktobar 2020

Svako dete ima potrebu da ispoljava svoju kreativnost, a uz pomoć podsticajnih roditelja i okruženja ovu sposobnost može da neguje i razvija.

Svako dete ima potrebu da ispoljava svoju kreativnost, a uz pomoć podsticajnih roditelja i okruženja ovu sposobnost može da neguje i razvija.

Podsticanje kreativnosti kod dece može otpočeti već od najranijeg životnog doba, uz najrazličitije metode.

Ukoliko se pitate koliko je važan razvoj kreativnosti kod dece i da li vredi utrošenog vremena, odmah ćemo razjasniti: kreativnost je vrlo koristan potencijal, kako za detinjstvo, tako i za kasnije periode života.

Zašto je kreativnost kod dece važna?

Suprotno verovanju mnogih, kreativnost kod dece ne znače samo išarani zidovi, igranje sa posuđem kao muzičkim instrumentima, niti izmišljanje maštovitih priča i teorija, iako se u najranijem dobu uglavnom ovako ispoljava.

Kreativnost kod dece ne samo da deluje pozitivno na razvoj umetničke crte, već se pokazala i kao korisna osobina za veštine rešavanja problema, kao i negovanje „razmišljanja izvan kutije”, a svi znamo koliko su ove veštine korisne u kasnijim godinama života. 

Mašta je važnija od znanja, primetio je Ajnštajn, a prema mišljenju mnogih psihologa koji su izučavali uticaj mašte i kreativnosti kod dece i odraslih, može se zaključiti da je bio potpuno u pravu!

Maštovite i kreativne igre oduvek su važile za najbolji i najzabavniji način upoznavanja deteta sa svetom koji ga okružuje, a svaki roditelj želi da njegovo dete dostigne vrhunac intelektualnog i socijalno-emotivnog razvoja. 

Upravo razvitak mašte i kreativnog razmišljanja značajno može unaprediti kako kognitivnu, tako i emocionalnu i socijalnu inteligenciju kod deteta.

Sad kad znamo koliki je značaj kreativnosti, sve što treba jeste da naučimo kako da je podstaknemo kod deteta i tako omogućimo da kreativno dete ne izgubi ovu svoju sposobnost, već da je svakodnevno neguje i razvija.

Kako podstaći kreativno dete i negovati njegovu kreativnost?

Dete koje boji u bojanci

Kreativno dete svakodnevno će vam pokazivati želju za ispoljavanjem svoje kreativnosti.

No, deca kreativnost neretko manifestuju na načine koji roditeljima nisu najprijatniji. Na primer, flomasterima obojena posteljina ili čitava „tvrđava” napravljena od jastuka, šerpi i mamine garderobe prizor je kome će se malo koji roditelj obradovati. 

Kako onda kanalisati kreativnu crtu kod deteta i podstaći ga da razvija ovu sposobnost na preporučen način? 

Umetnost za decu – bojanke, plastelin i crtanje za manifestovanje kreativnosti

Sećate se bojanki? 

Svako kreativno dete ih obožava! 

Bojanke omogućavaju detetu igru bojama, a tim putem i ispoljavanje kreativnosti. Koje će boje dete upotrebiti, kako će ih međusobno slagati i da li će bojiti polja u celosti ili će se koristiti štrafticama, tufnicama i tačkicama kao načinom bojenja? 

Bojanke nude pregršt mogućnosti za igru i ispoljavanje kreativnosti.

Podstaknite dečiju maštovitost naglašavajući da u bojanci svet može bojiti svojom imaginacijom. Zašto bi trava morala da bude zelena, a nebo plavo? Predložite mu da eksperimentiše sa bojama i tako razvija svoju maštu i kreativnost.

Osim negovanja kreativnosti, bojenje bojanke je aktivnost koja će umirujuće delovati na dete, a i unaprediti njegovu veštinu fokusiranja na obavljanje zadataka. Bojanke, crtanje, a naročito igranje plastelinom, imaće pozitivnog uticaja i na razvitak motoričkih sposobnosti deteta. 

Pravljenje različitih oblika od plastelina posebno je dobro za maštu, ali i podsticanje prepoznavanja oblika kod dece, dok crtanje omogućava čitav dijapazon umetničkih izraza kod deteta. 

Čitanje za razvitak kreativnosti kod deteta

Čitanje je odlično za širenje vokabulara kod deteta, razvoj ljubavi prema književnosti, a naročito i maštovitosti.

Ukoliko čitanju dodate i priču o pročitanom sa detetom, na primer o tome kakav bi kraj mogao biti, ili o tome šta bi dete uradilo na mestu nekog lika iz priče ili knjige za decu – ova aktivnost može biti izvrsna i za razvoj kreativnosti, sposobnosti rešavanja problema i kreativnog razmišljanja. 

Vreme provedeno u prirodi sjajno je za svako kreativno dete

Vreme provedeno u prirodi odlično je za svako kreativno dete! 

Koristi koje će dete imati od vremena provedenog u prirodi vrlo su brojni i raznovrsni, a jedna od njih je i razvoj kreativnosti. Priroda je sklona promenama, pa tako pruža beskrajne mogućnosti za istraživanje, ispoljavanje kreativnosti i vežbanje veštine rešavanja problema

Svet prirode inspiriše dete da razmišlja, da se pita, stvara prve sumnje, upoznaje svet oko sebe i način njegovog funkcionisanja. Kreativno dete u prirodi će crtati po pesku, dizajnirati različite konstrukcije grančicama ili, jednostavno, ležati na prostirci i posmatrati nebo, razmišljajući i uživajući u mirisu i zvucima prirode koja ga okružuje. 

Odgovarajte detetu i ohrabrujte ga da postavlja pitanja

Svako dete zapitkuje roditelje o najrazličitijim stvarima, pojavama i fenomenima. Ipak, nestrpljenje roditelja da konstantno odgovara detetu na raznovrsna konkretna, ali i filozofska pitanja, često ume da ugasi radoznalost kod dece i tako uspori i obeshrabri i njihov razvoj kreativnog razmišljanja.

Jedan od najboljih načina da podstaknete kreativno razmišljanje kod deteta je upravo da ohrabrujete njegovu radoznalost odgovarajući mu na pitanja, ali i postavljajući svoja, koja će podstaći dete da razmišlja kreativno i bude maštovito.

Koja je razlika između psa i mačke?, Šta bi se desilo kad bi..?, Koji su sve načini da se uradi ovo?, samo su neka od pitanja koja mogu znatno unaprediti razvoj kreativnog razmišljanja kod deteta, pa čak i razvoj kritičke svesti. 

Sada kada znate koliko je kreativnost kod deteta važna, potrudite se da podstaknete kreativno dete na raznovrsne aktivnosti koje će mu omogućiti da dosegne najviše granice svoje kreativnosti. 

Data Status knjižara više od 25 godina predstavlja omiljen asortiman za izbor dečjih knjiga, bojanki i slikovnica, pa i savršeno mesto da detetu pružite sve što je potrebno za podsticanje mašte i kreativnosti. Obradujte dragog mališana ili mališanku lepim i kreativnim poklonom i obezbedite mu savršenu podlogu za podsticanje kreativnosti. Naručite željenu dečju knjigu ili bojanku online ili nas posetite na dobro poznatoj adresi, u ulici 27. marta broj 43.