Novi ili polovni udžbenici – evo zašto novi udžbenici odnose pobedu

Septembar 2020

Polovni udžbenici ili novi udžbenici – iz kojih će vaše dete učiti ove školske godine? Nema sumnje da je ovo jedna od najvećih dilema svakog roditelja kada treba da spremi dete za novu školsku godinu. Polovni udžbenici za osnovnu školu, pa i polovni udžbenici za srednju školu i gimnaziju, pred svaku školsku godinu pokušavaju da se izbore sa novim udžbenicima i odnesu pobedu.

Ipak, novi udžbenici, nepogrešivo i iz godine u godinu, odnose prevagu i mnogo je više dece koja ih nose u svojoj školskoj torbi i drže na klupi.

Odakle dilema „novi ili polovni udžbenici” i zašto novi udžbenici uvek odnose pobedu, saznajte u nastavku teksta.

Šta se isplati i da li su polovni udžbenici zaista povoljniji?

Jedini argument koji govori u prilog polovnim udžbenicima jeste niska cena.

Da, polovni udžbenici uglavnom jesu jefitiniji od novih i to je jedini razlog što se roditelji odlučuju za njih. Ipak, ukoliko bolje razmislite i odlučite da kupujete pametno, uvidećete da polovni udžbenici zapravo nisu povoljniji.

Šta je vrednije: novi ili stari telefon, novi ili polovni komad odeće, korišćena ili nova hemijska olovka?

Isto važi i za udžbenike.

 

Ilustrativna fotografija knjiga na kojima sede devojke

Prema istraživanju, novi udžbenik nije neminovno i skuplji. Često i polovni udžbenici imaju istu cenu kao i novi, ali neosporno je da novi udžbenik ipak ima veću vrednost.

Čak i ukoliko želite da ga bacite po završetku školske godine – ne morate to da učinite. Možete ga pokloniti i nekog ne samo obradovati već mu i pomoći. Ukoliko pak želite da sačuvate udžbenike za uspomenu, biće vam draži oni koje je samo vaše dete koristilo. 

Još nešto može potpuno promeniti način na koji posmatrate udžbenike. Dok se polovni udžbenici prodaju nelegalno, što znači da ih morate platiti isključivo gotovinom i ceo iznos odjednom – novi udžbenici iz Data Statusa mogu se kupiti u knjižarama, ali i online u samo tri klika!

Osim toga, Data Status vam pruža mogućnost za razne načine plaćanja: online platnim karticama ili u gotovini; korisnici kartica Banca Intesa mogu platiti i karticom online na više rata, u zavisnosti od ugovora sa bankom. Udžbenici se mogu platiti i opštom uplatnicom preko e-bankinga ili na šalterima pošta i banaka. Postoji i mogućnost njihovog preuzimanja i plaćanja do 6 rata u Data Status knjižari CENTAR, na adresi 27. marta, br. 43 (kod Poštanske štedionice).

Kao što vidite, ne mora da znači da su polovni udžbenici isplativiji. Data Status vam pruža mogućnost da birate: kupovina udžbenika na rate i način plaćanja koji vam najviše odgovara!

Polovni udžbenici uglavnom su već popunjeni

Udžbenici koji se nalaze na jedni na na drugima

Udžbenici za osnovnu školu, ali i neki udžbenici za srednje škole nisu namenjeni samo čitanju već i pisanju. Takvi su udžbenici za učenje stranih jezika, ali i radne sveske i vežbanke.

S obzirom na sve to, ukoliko dete koristi polovni udžbenik, velika je verovatnoća da će on već biti popunjen a zadaci rešeni. Ne samo da bi detetu moglo biti neprijatno zbog toga nego bi i učitelji i nastavnici mogli imati neku primedbu na korišćenje polovnih udžbenika.

Dete sa popunjenim polovnim udžbenicima neće moći valjano da izvršava svakodnevne obaveze koje mu nastavnici i profesori postavljaju, a to što će imati rešene zadatke nije ni pošteno prema ostalim učenicama i učenicima. Osim toga, ne zahtevaju nastavnici slučajno da deca uče popunjavajući vežbanke i radeći zadatke. To je sastavni deo učenja, a cilj nije ne naučiti, zar ne? To je još jedan razlog zbog kojeg su novi udžbenici preporučljiv i siguran izbor.

Novi i polovni udžbenici iz ugla akreditacije

Udžbenici iz Data Status asortimana su akreditovani i preporučeni za korišćenje u aktuelnoj školskoj godini. Osim toga, tu ćete, na jednom mestu, pronaći udžbenike svih izdavača i za sve predmete za osnovnu i srednju školu.

Polovnim knjigama je često „istekao rok trajanja”. Uvek postoji mogućnost da se one neće koristiti u narednoj školskoj godini, a i retko ih sve možete pronaći na jednom mestu. To je još jedan od razloga koji govori u prilog tome da su novi udžbenici mnogo sigurniji izbor od polovnih udžbenika.